Bollenteelt

Vooral op Goeree Overflakkee en Zuid-Beveland en in West Brabant worden al jarenlang bollen geteeld. Voornamelijk tulpen en lelies. Deze teelten groeien gestaag. Een aantal ondernemers hebben zich hierin gespecialiseerd en flink geïnvesteerd. CZAV is in deze teelten ook actief met een team van specialisten. Door de samenwerking met partners binnen CropSolutions hebben onze adviseurs toegang tot een uitgebreid kennisnetwerk toegespitst op de bloembollenteelt en de mechanisatie die daarbij hoort.

Uitdagingen en oplossingen in de bollenteelt

Een van de belangrijkste uitdagingen waar je als bollenteler voor staat, is het percentage aan zuur in de tulp te verlagen. Hierin is fusarium de boosdoener. Het blijkt een lastig probleem. CZAV blijft het onderzoek volgen dat binnen Nederland en wereldwijd wordt uitgevoerd en kijkt mee naar mogelijke oplossingen. Zo werd er al eerder gekeken naar de effecten van boldompeling en het afdekken met stro om een gelijkmatige temperatuur te behouden in de bodem. Ook wordt getest of verschillende vormen van bemesting een positieve werking hebben op het tegengaan van zuur of fusarium in de bol. Onze specialisten onderstrepen in ieder geval het belang van schoon uitgangsmateriaal. Want zo wordt gezegd: “Zuur planten is zuur oogsten.”

Verantwoord telen mét rendement

De bollenteelt is een lucratieve teelt, maar ze ligt maatschappelijk wel onder een vergrootglas. Er wordt kritisch gekeken naar de duurzaamheid van de sector. Ook de afzet stelt hieraan strenge eisen en voor bloembollen die Planet Proof geteeld zijn, is een groeiende markt. CZAV denkt actief met je mee in de zoektocht naar een verantwoorde aanpak van de teelt, maar mét behoud van jouw rendement. Zo is bijvoorbeeld bij fustloos schuimen aanmerkelijk minder gewasbeschermingsmiddel nodig dan bij boldompeling. CZAV zoekt ook in de hoek van plantversterkers en bladmeststoffen. Daarmee maak je het gewas weerbaarder en wordt de inzet van gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk teruggebracht.

Kennis en producten

Zoek je iemand die met je meekijkt en professioneel en objectief advies geeft in je bollenteelt? Dan ben je bij CZAV aan het juiste adres. Onze adviseur wordt een vertrouwd gezicht bij jou op het bedrijf aan wie je direct al je vragen kunt stellen. Daarnaast bieden we een compleet pakket aan producten en artikelen die helpen bij jouw bollenteelt: van gewasbescherming en bemesting tot bollennetten.

InFlow schuimen

Voor een gezonde start van de bollenteelt is het belangrijk dat het uitgangsmateriaal voor het planten preventief goed wordt behandeld tegen diverse schimmels, eventueel mijten en stengelalen. 

Met het InFlow schuimen worden de ontsmettingsmiddelen meegegeven in een perfect samengestelde schuimhoeveelheid. Veilig en efficiënt!

Meer weten?

Nieuws

Meer nieuws