Actueel | Nieuws & Agenda

Nieuws

Terugblik op het Jongerensymposium 2018

Boerenrendement, juist voor jou! 

Meer dan 200 jonge boeren, jongens en meiden, tussen de 16 en 35 jaar uit Zuid Nederland zijn bijeen op het door CZAV georganiseerde Jongerensymposium. Hoe kunnen de jonge boeren nu en in de toekomst de ontwikkelingen in de foodsector met data en moderne technieken vorm geven. Veel hangt daarbij samen met goede communicatie onderling en naar de schakels in de keten. Imagoverbetering door bekendheid en openheid 

Tijdens de opening is al gelijk duidelijk dat de focus op de toekomst ligt. De aanwezige jongeren worden zich bewust dat zij de leden en bestuurders over 10 jaar zijn. De ontwikkelingen in het 90 jarig bestaan van CZAV hebben geleid tot het zijn van een belangrijke kennispartner op het boerenerf. De groei staat in teken van kennisontwikkeling en kostprijsleiderschap.  

Martijn Rol macro-econoom van Rabobank schets een beeld hoe de foodmarkt er over 10 jaar uit zal kunnen zien. Korte ketens, minder vlees en meer boodschappen online. Meest opvallend is wel dat de hybride consument meer gestuurd zal gaan worden door artsen en verzekeraars in welk voedingspatroon goed is. En bereidt zal zijn meer te betalen voor belevingswaarde. De aanjagers hiervan zijn de ‘millennials’, de groep jongeren die ook in de zaal zit.  

Uit het debat met inleiders uit de praktijk, blijkt dat schaalvergroting nodig lijkt om duurzame investeringen en kennisontwikkeling mogelijk te houden. Met de inzet van nieuwe computergestuurde meet en regeltechnieken is precisielandbouw mogelijk met meer efficiëntie inzet van meststoffen en middelen. Waarbij een verder en gecontroleerde inzet van reststormen inhoud geeft aan kringlooplandbouw. Transparantie over deze kwalitatief hoogwaardige voedselproductie zal het imago van de landbouw verder verbeteren. Door samenwerking kan in kennis worden voorzien, investeringen worden gedeeld en communicatie worden opgezet. 

Roel van Erp en Hans Quint, beiden van Abemec, nemen mogelijkheden en toepassingen van data en precisielandbouw door en presenteren hun rebuild- programma om bestaande machines aan te passen aan moderne eisen. Het omgaan met data is een belangrijke taak voor de samenwerking binnen de coöperatie. De oproep aan de jongeren om vooral deze snelle ontwikkelingen te volgen.  

Dagvoorzitter Donatello Piras sluit af met tips en trucs in communicatie. Filmpjes met successen en falen wisselen elkaar af en zorgen voor een nuttige en ludieke afsluiting.

Tijdens het gezamenlijke buffet wordt de succesvolle dag met veel kennismakingen en netwerken afgerond. 

Theme picker

Wil je niets missen van CZAV?

Schrijf je in voor onze nieuwsberichten en blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen binnen de akkerbouw, veeteelt, fruitteelt, bollenteelt en vollegrondsgroenteteelt. In de gratis nieuwsbrief vind je ook al het nieuws over de coöperatie en je bent als eerste op de hoogte. Zo kun je nooit meer iets missen! 

Dit en meer nieuws ontvangen? Abonneer je dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Agenda

Theme picker