Actueel | Nieuws & Agenda

Nieuws

Terugblik op de bodemdag

Op woensdag 7 november vond de gezamenlijke Bodemdag plaats. Deze stond eerst gepland op 31 oktober, maar werd door de hevige regenval in die periode een week uitgesteld. Dit resulteerde in een zeer geslaagde dag met een enorme opkomst. Maar liefst 325 geïnteresseerde bezoekers namen ondanks een klein beetje regen en wind een kijkje op proefboerderij Rusthoeve.

De Bodemdag stond in het teken van bodemvruchtbaarheid, klimaat en watervoorziening. De enthousiaste bezoekers konden een kijkje nemen bij een demonstratie groenbemesters onderwerken en extensieve grondbewerking. Tijdens de rondleiding werden bezoekers meegenomen langs diverse thema’s in het veld. Daar kregen ze bijvoorbeeld een presentatie over hoe je met organische stof het bodemleven kan stimuleren. Ook gaven CZAV specialisten meer informatie over het verbeteren van de bodemstructuur.

Een ander belangrijk onderdeel van de Bodemdag waren de groenbemesters. Wat dragen ze bij aan de bodem, en op welke manier kun je ze onderwerken waren vragen die gesteld werden. Natuurlijk werd er ook aandacht besteed aan aaltjesbeheersing.

Partners CLM en Delphy keken vooral naar de gevolgen van de klimaatverandering in verband met irrigatie. In dit veranderende klimaat zien we meer piekmomenten met grote hoeveelheden neerslag, of perioden met neerslagtekorten. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de efficiëntie van verschillende irrigatiemethoden, en ook naar mogelijkheden in gebieden waar niet kan worden bergend. Hieruit blijkt dat bijvoorbeeld peilgestuurde drainage en druppelirrigatie belangrijke methoden zijn om de plant van voldoende vocht te kunnen voorzien. Tot slot werd tijdens de demo’s aandacht besteed aan het sparen van het bodemleven door de grond minimaal te bewerken. Bijvoorbeeld met een ecoploeg of bouwvoorlichter. 

Kortom, een geslaagde dag die we zeker volgend jaar weer zo’n succes willen maken met nieuwe onderwerpen. We willen zowel de deelnemers bedanken voor de massale opkomst als onze partners Leve(n) de bodem, AIKC Rusthoeve, CLM, Delphy, ZLTO en Schoon Water Zeeland voor hun inzet.

CZAV viert 90 jaar!

In 2019 viert CZAV haar 90-jarig jubileum. Al 90 jaar hebben we als doel om de belangen van de teler te behartigen. Negen decennia van hard werken, scherp blijven op ontwikkelingen in de landbouw en die vertalen naar de persoonlijke bedrijfsvoering van de teler in Zuid-Nederland. En met succes, want wij staan dagelijks duizenden telers bij met raad en daad bij hun teelten. Dat succes willen we vieren, met ons personeel én met jou!

Dit en meer nieuws ontvangen? Abonneer je dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Agenda