Actueel

OCI Exacote, maximaal rendement

/ Categorieen: Nieuws, Advies, Memo's

Vorig jaar heeft CZAV proeven bij proefboerderij AIKC Rusthoeve gedaan met gecoate meststoffen, zoals OCI Exacote. Bij uien leverde de Exacote een beduidend hogere opbrengst van 13% op dan de standaard met KAS bemeste uien. Maximaal rendement behalen met zo weinig mogelijk middelen is waar CZAV op inzet.

Ook dit jaar werd er weer gekeken naar de effecten van OCI Exacote. Akkerbouwer Frank Kuijpers werkt sinds vanaf dit seizoen met het product. Een groot voordeel van Exacote is dat het voor minder uitspoeling zorgt. Dat gaf de doorslag bij Kuijpers om voor deze meststof te kiezen. Iedere teler wil een zo’n hoog mogelijk rendement tegen een lage kostprijs. In februari strooide Kuijpers Exacote en hij ziet dat zijn tarwe aanzienlijk groener zijn dan bij de buren.

Door de minimale uitspoeling is Exacote een betrouwbare en duurzame oplossing voor de huidige landbouw. Daarin staat aandacht voor de omgeving en het klimaat steeds centraler. Andere meststoffen gaan een chemische interactie aan met de micro-organismen in de bodem, waar Exacote het bodemleven niet aantast. De coating heeft als bijzonder kenmerk dat de ureum gecontroleerd vrijkomt voor het gewas. Hierdoor ontstaat een ‘slow release’, wat wij als CZAV graag willen adviseren.

Geschikte gewassen 

Exacote is uitermate geschikt voor diverse gewassen:  

 • Consumptie- en fabrieksaardappelen 
 • Latere pootaardappelen 
 • Suikerbieten 
 • Snijmaïs 
 • Kool  
   

Toepassing 

Exacote kan op twee manieren worden toegepast: 

 1. Standaard bemestingstechniek 
 2. Rijenbemesting  
   

Vragen over de toepassingsperiode van Exacote? Uw CZAV adviseur geeft u graag een passend advies.  
 

Bekijk hier filmpje van akkerbouwer Frank Kuijpers uit Ossenisse. 

OCI Exacote, maximaal rendement