Tot wanneer mag ik drijfmest uitrijden?

In organische meststoffen zitten veel mineralen, wat naast kunstmest voor een goede aanvulling van nutriënten in de bodem zorgt. Er zijn verschillende soorten organische meststoffen, we kunnen onderscheid maken in: dierlijke mest, groenbemesters, gewasresten, compost, bodemverbeteraars en overige organische reststromen. Een voordeel van organische mest is dat het de organische stofbalans verhoogt. En dat leidt tot een betere bodemstructuur, een beter vochthoudend vermogen, vergroot de nutriëntenbuffercapaciteit van de bodem en het stimuleert het bodemleven.

Organische mestgift

Er is deze zomer tijdig veel land vrijgekomen door de vroege graanoogst. Dit geeft mogelijkheden om een groenbemester in te zaaien al dan niet gecombineerde met een organische mestgift. De droge omstandigheden in combinatie met het vroege tijdstip maakt dat veel telers geen haast hebben met het inzaaien van de groenbemesters en de betere omstandigheden richting eind augustus of een regenbui afwachten. Bedenk dat de tijd om dan nog vloeibare mest uit te rijden kleiner wordt.

Rendabel bemesten

Tot 15 september zijn er mogelijkheden op kleigrond om drijfmest uit te rijden bij de inzaai van een groenbemester. Om de groenbemester goed tot ontwikkeling te laten komen, heeft het de voorkeur om deze in augustus in te zaaien. De aanvoer van mineralen en organische stof is een belangrijk punt van aandacht. De actuele mogelijkheden van drijfmest bieden kansen om op efficiënte manier de bodemvoorraad en bodemvruchtbaarheid op peil te brengen. Realiseer dat de mineralen en organische stof uit mest nog steeds de meest rendabele manier van bemesten is.

Plannen maken? Neem contact op met een van onze adviseurs.