BodemUP: specifiek voor de teler

Zo’n 650 telers in Zuid-Nederland zijn actief bezig met bodemoptimalisatie in het project BodemUP. BodemUp is een initiatief van ZLTO. Het doel is om perceelsgericht aan de slag te gaan met de bodem. Adviseurs van CZAV begeleiden de deelnemers van het project BodemUp. Met de juiste stappen kan de bodemstructuur- en vruchtbaarheid verbeterd worden.

Perceelsgericht werken

Niet alleen een betere bodemgezondheid of nutriëntenvoorziening zijn speerpunten binnen het project. Ook wordt gelet op de maatregelen die goed zijn voor het rendement van de teler. Deelnemers geven zelf aan tegen welke problemen ze aanlopen op een bepaald perceel. De uitdagingen kunnen heel uitlopend zijn: van een laag organische stofgehalte tot wateroverlast. CZAV-adviseurs gaan plaatsspecifiek kijken welke maatregelen een teler kan treffen.

Passende maatregel

Tijdens het eerste bezoek kaart de teler het specifieke probleem aan. Vervolgens gaat de adviseur samen met de teler aan de slag met een plan. Daarin staan een aantal maatregelen die de teler gedurende het seizoen kan toepassen. Na het groeiseizoen brengt de adviseur een bezoek om de maatregelen te evalueren. Welke speerpunten hebben geholpen en wat er kan er beter voor de volgende teelt? Door met elkaar te sparren over deze maatregelen kan er bepaald worden of dit ook past bij het bedrijf.

Win-win

Vaak vinden dit soort projecten plaats in groepsverband, maar nu is de advisering op individuele basis. Dat is een belangrijk aspect van BodemUP en dat maakt het project aantrekkelijk voor de teler. De deelnemer kiest voor een maatregel die bij de bedrijfsvoering past én toespitst op het beter maken van de bodemkwaliteit.

Meer weten? Neem contact op met een van onze adviseurs.