Wat we geleerd hebben van twee jaar Natuurakker

In 2020 zijn CZAV, Cosun en akkerbouwer Eugène van den Eijnden het project Natuurakker gestart, waarin de haalbaarheid van strokenteelt wordt onderzocht. Op het perceel in Steenbergen wordt 7 jaar lang strokenteelt onder de loep genomen. Deze teeltmanier is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook wordt de bodemvruchtbaarheid verbeterd.

Eerste jaar

De afgelopen twee jaar zijn ontzettend belangrijk geweest om tot de eerste bevindingen te komen. Het eerste jaar was vooral een leerjaar. Op de Natuurakker worden in totaal tien gewassen geteeld met ieder stroken van zes meter breed. Deze breedte is bewust afgestemd op de huidige standaardisering van machines. Ondanks die afstemming, leveren de verschillende gewassen een extra complexiteit op. Voor elke teelt moet op het juiste moment en op de juiste manier geacteerd worden.

Belangrijke lessen

Op de stroken liggen traditionele gewassen als suikerbieten, cichorei en aardappelen. Inmiddels zijn haver, rogge en blauwmaanzaad verdwenen en vervangen door respectievelijk gerst, tarwe en koolzaad. Hiermee hebben we nu twee stroken met gerst en twee stroken met tarwe. Daarnaast is er een strook met struiken en een keverbank geïntegreerd om natuurlijke vijanden te kunnen laten overwinteren.

Tweede jaar

Voor de volgende seizoenen wordt nog gezocht naar de beste gewascombinatie, die zowel qua rendement als opbrengst meer potentie heeft. In het tweede jaar was sprake van toegenomen biodiversiteit en een lagere ziekte- en plaagdruk ten opzichte van het eerste jaar. Daarom zal er dit seizoen meer gemonitord worden om deze veronderstellingen verder te kunnen onderbouwen.

Stappen maken

Het project Natuurakker sluit perfect aan bij geïntegreerd teelt waar CZAV zich hard voor maakt. Een onderdeel van ICM is het bewuster inzetten van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in het teeltsysteem. Ook stimuleren van biodiversiteit en natuurlijk evenwichten is daarbij een belangrijk speerpunt. Het is en blijft een voortraject naar de toekomst, maar als we stappen maken in die richting, moeten we er wel klaar voor zijn en weten wat de beste aanpak is.