Rassenadvies uienzaad 2022

De uienteelt zal ook komend jaar weer de nodige aandacht vragen; de uienteelt begint zoals elk jaar met de juiste rassenkeuze. Naast de rassenkeuze zal vooraf een goede strategie voor de teelt opgezet moeten worden.

Rassenadvies 2022

Er zijn afgelopen seizoen weer diverse proeven gedaan met verschillende uienrassen. Met de resultaten van deze proefvelden en jarenlange praktijkkennis hebben we het rassenadvies opgesteld. In de bijgevoegde folder ‘Uienrassenadvies 2022' vindt u de eigenschappen en opbrengsten van zaaiuien, een opbrengst/kwaliteitsindex en diverse actualiteiten.

Klik hier om de folder te bekijken.

Quickstart

Startmeststoffen CropSolutions heeft een aantal startmeststoffen ontwikkeld, gericht op een vlotte beginontwikkeling van een teelt. Ook voor fijnzadige gewassen zoals uien, is Quickstart ontwikkeld. De formulering is perfect om plaatsing rondom het zaad mogelijk te maken, zonder dat kiemvertraging optreedt. De vloeistof wordt direct bij het zaaien op het zaad gespoten voordat het wordt toegedekt met grond. Het advies voor toepassing van Quickstart is 30 liter/ha.

Insectenbeheersing

Priming kan een voordeel bieden tegen de uienvlieg, maar dit is niet voor alle rassen en/of bij alle kwekers beschikbaar. De vraag naar geprimed uienzaad is de laatste jaren flink uitgebreid. Daarom is vroeg bestellen belangrijk om de best mogelijke start van de teelt te waarborgen. We raden aan om geprimed zaad uiterlijk begin december te bestellen. In een aantal gevallen kan Steriele Insectentechniek helpen met de insectenbeheersing. Vraag uw CZAV-adviseur naar de mogelijkheden voor een goede insectenbeheersingsstrategie op uw bedrijf.

Meer weten? Bekijk de uienzaadpagina.