Zaaigranen schonen in volle gang

De graanoogst is zo goed als afgerond. We kunnen alvast terugkijken op een vroege, maar vlotte oogst. Inmiddels is het schonen van winterzaaigerst, al tijdens de oogst, opgepakt. Het schonen is door de mooie korrel en het hoge duizendkorrelgewicht snel van start gegaan. Ook met het schonen van de winterzaaitarwe is een begin gemaakt. Eerst wordt het baardtarweras Cubitus geschoond. Daarna wordt de installatie schoongemaakt om vervolgens met de reguliere zaaitarwerassen te beginnen. Dan zijn de rassen Extase, Chevignon en Calgary aan de beurt.

Team compleet

Door de relatief hoge graanprijs is de belangstelling om granen te zaaien groter dan gebruikelijk. Een aantal percelen die aanvankelijk voor consumptie waren bestemd zijn deze zomer alsnog in keuring gegeven. Het team dat de zaaigranen produceert is weer bijna compleet, omdat de graanoogst op een haar na is afgerond. Inmiddels wordt er in twee ploegen gewerkt.

Campagne granen

We wensen de collega’s die hiermee aan de slag zijn een succesvolle campagne toe. De zaaiperiode voor wintergerst is in september en loopt tot half oktober. De wintertarwe wordt gezaaid vanaf eind september tot begin januari. Indien de zaaiomstandigheden, bijvoorbeeld door neerslag, lastig zijn dan wordt een deel mogelijk in gezaaid met zomertarwe en zomergerst in het voorjaar van 2023.