Wintertarwe zaaien en retourneren

De omstandigheden om wintertarwe te zaaien zijn er nog niet veel geweest in de afgelopen weken. Deze week is het landwerk gelukkig weer opgestart, hopelijk kan de komende periode alles worden geoogst en ook veel worden gezaaid.

Vanwege het verloop van het seizoen is de opgeefdatum voor het retourneren van wintertarwe aangepast van 1 december 2023 naar 1 januari 2024. Mocht je nog winterzaaigerst hebben staan wat je wilt retourneren; geef dit dan zo snel mogelijk door.

Wintertarwe kan zeker tot half januari worden gezaaid. Het heeft naast een hogere opbrengst in vergelijking met zomertarwe nog een aantal voordelen. Zo is de bemestingsruimte groter bij wintertarwe en kan het een probleem zijn om in een droog voorjaar zomertarwe te zaaien. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden bij wintertarwe voor het uitrijden van mest. Het is belangrijk om na de winter genoeg planten te hebben staan. Let daarom op de zaaihoeveelheid. Hoe later er gezaaid wordt, des te meer zaaizaad er nodig is. Kijk voor de benodigde hoeveelheid nog eens in de folder.

Bekijk folder