Welke verwarringstechnieken in de fruitteelt werken het best?

Verwarringstechniek past in een residuarme teelt. Het werkt 7 dagen per week, 24 uur per dag. Door deze techniek kunnen we insecten als de fruitmot makkelijker onder controle houden. Maar welke (geïntegreerde) technieken bestaan er? En welke verwarringstechnieken werken het best in de fruitteelt?

RAK 3+4

Ervaringen en onderzoek met RAK 3 in Zuidwest-Nederland hebben aangetoond dat door toepassing hiervan het schadepercentage door de fruitmot met minimaal 2-3% afneemt. Dit wordt ook bevestigd door andere onderzoeken in binnen- en buitenland. Daarnaast heeft RAK 3+4 een werking op bladrollers.

Isomate CLR & Rosso

De feromoonverwarring Isomate CLR is effectief op fruitmot. Ook heeft het werking op de bladrollers. Isomate OFM Rosso Flex werkt volgens dezelfde techniek en bestrijdt op milieuvriendelijke wijze de pruimen- en perzikenmot.

Checkmate Puffer

Naast de twee bekende verwarringstechnieken Isomate en RAK 3+4 is er sinds enkele jaren ook de Checkmate Puffer. We hebben al een aantal jaar ervaring opgedaan met deze techniek en ook afgelopen seizoen zijn enkele honderden hectares behandeld met goed resultaat. Een groot voordeel is dat er maar circa twee puffers opgehangen worden per hectare, afhankelijk van de ligging van perceel en de stand van de wind. Bij de opgegeven percelen wordt met een programma de locatie van de puffers uitgerekend en op de juiste gps-coördinaten opgehangen.

Geïntegreerde methode

De methode past prima in een Integrated Crop Management-strategie (ICM); het verminderen van actieve stoffen en drift in de boomgaard. Bovendien is er geen afval van de oude ampullen of draadjes en scheelt het arbeidsuren ten opzichte van RAK 3+4 of Isomate. Als er een toename is van druk van bladrollers, dan heeft RAK of Isomate de voorkeur gezien het bladroller-component van deze producten.

Verwarringstechniek toepassen

Ben je van plan verwarringstechniek toe te passen? Plaats je bestelling makkelijk en snel via het klantenportaal of via de CZAV-app. Ga naar het klantenportaal en log in met jouw gegevens. Druk op Webshop en maak daar gebruik van de zoekbalk om het gewenste product te zoeken en navigeer vervolgens naar het gewenste product.

Bestellen