Welk inkuilmiddel moet je kiezen voor snijmais?

Welk inkuilmiddel moet ik kiezen voor snijmais?

Een aanzienlijk deel van de maiskuilen heeft, in meer of mindere mate, last van broei. Broei is erg nadelig voor jou als veehouder. Naast een ergernis beïnvloedt de voederwaarde negatief, de smakelijkheid van de kuil gaat achteruit en de DS-opname door de koe loopt terug.  Om Broei voorkomen begint in de basis bij goed management; een schone uitgangssituatie, nieuwe kuifolie, voldoende gewicht op de kuil, haksellengte aanpassen aan ds-gehalte enzovoort.

 

Voederwaarde verliezen onderschat

Voederwaarde verliezen worden vaak onderschat. Onafhankelijk onderzoek van Groeikracht (2020) toonde aan dat onbehandelde mais na 300 dagen 9% minder zetmeel bevatte. Dit in tegenstelling tot de mais die behandeld was met Pioneer 11A44. Bij deze behandelde mais bleef het zetmeelgehalte van de maiskuil volledig behouden. Op een gemiddeld hectare mais behoudt u zo 600kg zetmeel; goed voor een besparing van ongeveer 300 euro aan maismeel!

 

Voorkeursassortiment inkuilmiddelen snijmais

Gebruiksdoel

Aanbevolen inkuilmiddel

Effectieve bestanddelen

Toepassing

Snelle en efficiënte conservering, remming van broei- en schimmelvorming

Ecocool

Melkzuur + Azijnzuur

Vloeibaar

DA Ecocorn

Melkzuur + Kaliumsorbaat

Granulaat

Zeer sterke remming van broei- en schimmelvorming

Pioneer 11A44

Azijnzuur + Propionzuur

Vloeibaar

Pioneer 11A44

Azijnzuur + Propionzuur

Granulaat

 

Voorkoopactie inkuilmiddelen

Ook dit najaar is er weer een aantrekkelijke voorverkoopactie voor inkuilmiddelen.  Bestel voor 15 september zo profiteer je van de scherpste prijs en heb je de middelen ruim voor de maisoogst van start gaat.

 

Wil je meer informatie of hulp bij de keuze voor juist product neem dan contact op met  de jouw veehouderij adviseur of breng een bezoek aan een van de Ruwvoerbijeenkomsten. Kijk op de site voor de verschillende data!