Waarom kiezen voor functionele akkerranden?

Om de populaties van natuurlijke vijanden en bestuivers in stand te houden, is het hele jaar door geschikt leefgebied nodig, inclusief beschutting en voedselbronnen zoals bloeiende planten. Verschillende bestrijders hebben diverse voedselbehoeften en zijn afhankelijk van de juiste soorten bloemen voor hun voedsel.

Gevolg bloemrijke akkerrand

Akkerranden met bloemen die geschikt zijn voor vliegende bestrijders, zoals gaasvliegen, lieveheersbeestjes en zweefvliegen, zorgen voor verhoogde dichtheden van deze bestrijders in het gewas. Ook de activiteit van sluipwespen is hoger, in aanwezigheid van nectar-biedende akkerranden. Dit zorgt ervoor dat plaagdichtheden lager zijn. Resultaten uit onderzoek in de Hoeksche Waard tonen aan dat het effect van een bloemrijke akkerrand op bladluizendichtheden nog meetbaar is tot op 100-150 meter in het aardappelgewas.

Positief effect

Akkerranden hebben de grootste werking als een heel gebied plaats biedt voor deze insecten. Uit onderzoek blijkt dat hoe groter de regio is waar natuurbeheer wordt toegepast, hoe meer effect het heeft op de populatie natuurlijke bestrijders doordat hun leefgebied is vergroot. Door de inzaai van akkerranden op bufferstroken wordt dit leefgebied dus enorm vergroot! De verwachting is daarom dat dit een positiever effect heeft dan een enkele akkerrand.

Samengestelde mengsels

De meest effectieve natuurlijke vijanden hebben in de adulte levensfase oppervlakkige monddelen en hebben dus behoefte aan bloemen met oppervlakkige nectar en pollen. Onze akkerrandenmengsels zijn zo samengesteld dat ze voedsel bieden voor natuurlijke vijanden en geen plaaginsecten aantrekken.

Belang van schadedrempels

Om de natuurlijke vijanden te sparen, is het zeer belangrijk om selectieve gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en goed te monitoren. Hiervoor is het gebruik van schadedrempels per gewas belangrijk. Het niet toepassen van schadedrempels leidt tot onnodige bespuitingen, extra kosten en kan de natuurlijke vijanden doden die zo hard nodig zijn op dit moment, maar zeker in de toekomst.

Onze adviseurs helpen graag en kunnen de meest geschikte mengsels voor jouw percelen vinden. Meer informatie over onze mengsels? Klik hier.