Update fusietraject CAV De Wieringermeer en CZAV

Ongeveer een half jaar geleden kondigden de twee coöperaties CAV De Wieringermeer en CZAV aan dat een onderzoek naar een mogelijke fusie zou worden opgestart. Dit onderzoek was een logisch vervolg op de gedeelde strategische visie ten aanzien van de veranderende landbouwsector en de reeds bestaande samenwerking.

Onderzoek afgerond

In de afgelopen periode is onderzocht op welke wijze beide coöperaties deze samenwerking verder kunnen uitbreiden via een fusie. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in een positieve en constructieve sfeer. Beide coöperaties hebben dit steeds in nauw overleg met hun ledentoezicht gedaan en ook de complete ledenachterban geconsulteerd. De aandachtspunten en suggesties zijn ter harte genomen, maar overwegend constateren we veel begrip voor deze voorgenomen stap.

Voorbereidingen fusie

Nu het onderzoek is afgerond en beide coöperaties nog verder naar elkaar zijn toegegroeid, worden de volgende stappen voorbereid. Onder andere de mededingingsautoriteit moet haar goedkeuring* verlenen aan deze fusie. Uiteindelijk wordt het definitieve fusiebesluit nog ter goedkeuring voorgelegd aan de leden. Bij CAV De Wieringermeer is de algemene ledenvergadering bevoegd om dit besluit te nemen, bij CZAV is dit gemandateerd aan de ledenraad.

*Update 9-4-2024: De Autoriteit Consument & Markt heeft op 4 april haar goedkeuring verleend. 

Vervolgstappen

Wanneer alle stappen zijn doorlopen en de fusie doorgang vindt, hopen we richting de zomer de coöperaties te fuseren. Ondanks dat een fusie, met alle bijbehorende wijzigingen, gevoelsmatig een grote stap kan zijn, is het niet de intentie om de identiteit van onze beide coöperaties compleet te veranderen. Deze stap kan nadrukkelijk worden gezien als een krachtenbundeling. Vanuit die visie is het fusieonderzoek ook op basis van gelijkwaardigheid doorlopen. Een zichtbaar resultaat hiervan gaat de nieuwe naam zijn. Deze zal na de fusie worden gelanceerd. Dit vergt de nodige voorbereiding die zorgvuldig doorlopen moet worden.

Vanaf het moment van fuseren kan de nieuwe organisatie worden ingericht. Ook dit zal weer samen met, en onder toezicht van, de leden gebeuren. Op die manier bouwen we samen verder aan een toekomstbestendige coöperatie die u kan blijven voorzien van de juiste middelen en belangrijker nog: de juiste kennis.