Tips voor een goede aardappelbewaring

Nu er al wat aardappelen gerooid zijn en de rest snel aan de beurt zal komen, kunnen we terugkijken op een teeltseizoen waarin het hoge neerslagtekort en de warmte de aardappelen veel stress hebben bezorgd. Deze stress resulteert in relatief kiemkrachtigere knollen. Ook de werking van MH heeft daardoor een ander effect dan afgelopen jaar. Opname en transport naar de knol zal aanzienlijk minder zijn geweest. De knollen zullen waarschijnlijk een paar maanden eerder kiemen dan vorig jaar. Er zal in vele gevallen dus eerder gestart moeten worden met kiemremming.

Blijven drogen

In eerste instantie is het natuurlijk belangrijk dat de aardappelen netjes en egaal de schuur ingaan. De ergste rotte plekken kunnen beter niet worden gerooid (of apart opgeslagen). Het is belangrijk dat de hoop in de schuur ook tijdens rooidagen zo snel mogelijk egaal is qua temperatuur. Dit doe je door na een dag rooien intern te ventileren (ook halfvolle cellen ‘s nachts egaal draaien). In de ochtend gerooide aardappelen kunnen veel kouder zijn dan ‘s middags gerooide aardappelen, met nat slaan van de aardappelen als gevolg. Hoe warmer de lucht, des te meer vocht de lucht af kan voeren en de aardappelen zo goed mogelijk drogen. Indien de aardappelen zeer nat, eventueel met rot, de loods ingaan, is het zeer belangrijk een relatief hoge temperatuur aan te houden om met warme lucht te kunnen blijven drogen. Gebruik hiervoor (indien nodig) kachels om te verwarmen. Streef voor de wondheel- en droogperiode naar een temperatuur van 13-15 graden °C. Houd de hopen goed in de gaten, en zodra de partij goed droog is, kan de temperatuur worden verlaagd.

Keuze kiemremmingsmiddel

Zoals aangegeven zal kiemremming dit seizoen eerder nodig zijn dan vorig jaar. Zorg ervoor dat de aardappelen goed droog zijn, voordat een kiemremming wordt uitgevoerd (schade op natte aardappelen). Stem de keuze van het kiemremmingsmiddel af op de conditie van de partij en de schuur. Zo werkt 1,4SIGHT erg goed om kieming tegen te gaan, maar het is zeer vluchtig. Het middel wordt opgenomen door het concentratieverschil met de lucht, hierdoor is het middel het meest effectief wanneer de schuur minimaal voor de helft gevuld is. Bij erg natte partijen, waar veel moet worden geventileerd, moet je jezelf afvragen of dit de beste keuze is. Dan is een minder vluchtig product als Argos of Biox-M geschikter. Zodra de partij droog genoeg is, kan uiterlijk in januari overgeschakeld worden naar 1,4SIGHT. Na januari pas beginnen met 1,4SIGHT verhoogd de kans op binnenschot voor een aantal rassen, dus raden we dat af. Door de nattigheid kunnen er veel slakken in de aardappelen zitten. Als slakken in de cel een probleem vormen, raden we aan de kiemremming te starten met Biox-M.  

Aandachtspunten

Doordat 1,4SIGHT zo vluchtig is, raden we af het te gebruiken in schuren waar ook onder andere peen en knolselderij worden opgeslagen. Dit leidt regelmatig tot residuproblemen en afkeuring van het product. Ook bij het gebruik van Argos zijn een aantal aandachtspunten. Bij een toepassing van Agros (en in mindere mate bij Biox-M) kunnen brandplekken op de aardappelen voorkomen en is het raadzaam om ze in het verlengde van de toepaslocatie af te dekken met bijvoorbeeld stro. Daarnaast is het raadzaam om goed te ventileren tijdens het toepassen. Verder kan zeker Argos invloed hebben op onder meer tempex en kabels. Ieder middel heeft een aantal aandachtspunten. Laat je dus goed voorlichten voor je een (onbekend) middel inzet.

Alles over aardappelbewaring? Klik hier.