Telers zien transitie in de praktijk tijdens Open Dag CZAV/Rusthoeve

Circa 2.500 bezoekers waren aanwezig op de Open Dag CZAV/Rusthoeve om kennis op te doen over de nieuwste technieken en producten, maar ook om gezellig te netwerken met collega-boeren. Net als voorgaande edities werd het een zonovergoten dag. Telers konden dit jaar maar liefst 10 rondgangen volgen. Hierin kwamen nieuwe rassen, gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en plantversterkers en innovatieve teeltmethodes aan bod. Het thema ‘teelt in transitie’ kwam op diverse plekken uitgebreid terug.

Oplossingen voor de toekomst

Zo waren er cameragestuurde schoffels, slimme robots en spot-sprayers in het veld. “Nieuwe technieken en producten zijn van groot belang voor de sector. We moeten samen op zoek naar oplossingen voor de toekomst. Het is heel waardevol om die transitie in de praktijk te zien,” aldus Bram de Visser, coördinator Open Dag CZAV. Ook teeltinnovaties werden getoond tijdens de rondgangen. De Visser: “Het gaat om ontwikkelingen en mogelijkheden voor de toekomst, met aandacht voor bodemverbetering en -vruchtbaarheid en de rol van eiwitgewassen in het bouwplan. Groenbemestermengsels en bodemverbeteraars horen daar ook bij.”

Voor iedereen

In het veld een rondgang volgen, meedoen aan een kennissessie, licentie verlengen of gewoon een gesprekje aangaan met een standhouder om meer te weten te komen over een bepaald product of dienst. Dat was allemaal mogelijk tijdens de Open Dag. Jongeren konden deelnemen aan het jongerenprogramma van ZAJK. Kortom, er was voor ieder wat wils. Volgens velen is dit de perfecte opzet voor een kennis- en ontmoetingsdag.

Geslaagde dag

Dankzij zo’n 80 standhouders, het grote aantal bezoekers en het mooie weer werd het een geslaagde dag. We kijken tevreden terug en hopen iedereen volgend jaar weer te zien op derde woensdag van juni”, vertelt Bram de Visser.

Bekijk de aftermovie hieronder.