Teler onmisbaar in de voedselketen

Vandaag is het 12 oktober 2018, uitgeroepen tot ‘Thank A Farmer Day’. Een dag waarop telers in het zonnetje worden gezet voor hun harde werken. Maar eigenlijk moeten we elke dag dankbaar zijn dat we goede en gezonde producten tot onze beschikking hebben.

Het is zo standaard geworden: dagelijks verse groenten en fruit op je bord. Consumenten gaan er al snel vanuit dat dit de normaalste zaak van de wereld is. Maar niets is minder waar, want achter een bord voedingsmiddelen zit een hardwerkende boer. Die hardwerkende teler willen wij op een positieve manier aandacht geven voor zijn werk.

Als geen ander weten wij hoe telers hun beste beentje voortzetten om te blijven ontwikkelen en steeds maar investeren in hun bedrijf. Het streven is om meer kwalitatieve productie per hectare te leveren, maar wel met een zo min mogelijk input en impact op natuur en omgeving. Dat laatste krijgt momenteel veel aandacht in de media. Hoe zorgen we samen voor een duurzame teelt? Goed boeren, goed beheren gaat hand in hand met op de juiste manier goed en gezond voedsel produceren. Niet alleen door bodem, plant- en diergezondheid in het oog te houden. Maar ook op een verantwoorde manier gewasbescherming in te zetten met als doel een gezonde teelt.

Op die manier geven we de teler een handvat voor een duurzame en weloverwogen aanpak. Natuurlijk heeft ieder zijn eigen rol in de voedselketen, maar die van de teler ligt aan de basis. Vandaag is het moment om de telers te bedanken voor hun eindeloze inzet en het bewust boeren.