Slim watermanagement met sensoren
Het najaar en de winter worden steeds natter en het voorjaar en zomer steeds droger. Januari was een maand met veel neerslag en op sommige plaatsen leidde dit tot een record. Dit komt overeen met de weersverwachting, net als de andere wintermaanden wordt het zachter en natter, doordat warme lucht meer vocht bevat dan koude lucht en er dus meer neerslag valt.
Februari was echter weer heel droog met landelijk 21 mm neerslag, waar 60 mm normaal is. Ook was het gemiddeld genomen warmer dan voorgaande jaren. De gemiddelde temperatuur was 5,6 graden in februari, terwijl 3,9 graden normaal is.
Bewerkbare grond
Door de geringe neerslag afgelopen maand is het grondwaterpeil alweer flink gezakt. De verdamping van veel gewassen of van zwarte grond is nog gering, maar de daling van het grondwater heeft ertoe geleid dat de bovengrond al redelijk goed is opgedroogd. Het land is op veel plaatsen daarom al goed bewerkbaar, ook door het beetje vorst dat we hebben gehad.
Slim inzetten
De vraag is nu: wanneer gaat het weer regenen en krijgen we weer zo een droog voorjaar en zomer? En hoe gaan we hier vervolgens mee om? Steeds meer telers investeren in maatregelen om zoet water in de winter op te slaan om in het voorjaar en zomermaanden te kunnen gebruiken. De vervolgvraag is: hoe kunnen we dit zoete water zo slim mogelijk inzetten? Daarnaast zal de tijd van onbeperkt beregenen (in gebieden waar water in overvloed lijkt), ook een keer stoppen. Daarom is het zaak om het beregenen zo optimaal mogelijk te doen.
Toegevoegde waarde
Wanneer we op ‘boerengevoel’ beregenen, komen we een heel eind. Echter zit ons gevoel er weleens naast en komen we er door andere werkzaamheden niet altijd aan toe om de bodemvochttoestand per perceel te bekijken. Sensoren kunnen daarom snel van toegevoegde waarde zijn, zeker in gewassen met een dicht gewas die niet snel vochttekort laten zien zoals aardappelen. Maar ook in uien bleek er door inzicht van sensoren al snel dat er een tekort was, terwijl er bovengronds nog weinig te zien was.
Optimale beregeningsmodule
CZAV werkt daarom samen met Farm21. Farm21 biedt geschikte sensoren om bodemvocht, bodemtemperatuur en luchtvochtigheid te bepalen. Het doel is om goede beslissingsondersteunende systemen voor de boer te ontwikkelen, waaronder een optimale beregeningsmodule. Om deze systemen nog beter te maken, is veel data nodig. Daarom heeft CZAV dit jaar een speciale actie, waarbij CZAV en Farm21 een deel van de kosten op zich nemen. In samenwerking met de teler kunnen we nog betere systemen maken. Heb jij interesse? Informeer dan bij je CZAV-adviseur naar de mogelijkheden voor dit seizoen.