Proef PotaTomorrow toont totaalpakket aan innovaties in de aardappelteelt

CZAV heeft in samenwerking met Nedato een uitgebreide demoproef aangelegd bij Proefboerderij Westmaas. In de aardappelproef ‘PotaTomorrow’ wordt de gangbare manier van telen vergeleken met een meer toekomstbestendigere manier van telen. Met als doel adviseurs en telers zo goed op de hoogte te brengen van de verschillen, mogelijkheden en successen van de proef.

PotaTomorrow

De demo PotaTomorrow bestaat uit vier objecten aangelegd als vier stroken. Bestaande uit twee rassen met twee stroken ‘gangbaar’ en twee stroken ‘toekomstgericht’. De uitgangssituatie is in beide gevallen hetzelfde: wintertarwe als voorvrucht zonder najaarsbemesting en geen groenbemester. Wat betreft bemesting zal bij de toekomstgerichte stroken een verlaagde N-gift in combinatie met de stikstofbinder, BlueN, of biostimulanten worden toegepast. In tegenstelling tot de toekomstgerichte stroken zal er in de gangbare strook kunstmest worden gebruikt.

Handvatten bieden

“Het is een echte praktijkproef, waardoor een dialoog ontstaat over de verschillen tussen de gangbare en toekomstgerichte objecten. Integrated Crop Management (ICM) wordt een steeds belangrijker item in de maatschappelijke discussie. Ons doel is om zowel telers als adviseurs kennis en handvatten te bieden vanuit PotaTomorrow. Die gaan ons verder helpen om een toekomstgerichte aanpak onder de knie te krijgen,” zegt Marijn van Doorn, innovatiemanager bij CZAV/CropSolutions.

Traditioneel versus toekomst

In de praktijk wordt traditioneel gezien snel gefreesd en gelijk een bodemherbicide toegepast. Voor het toekomstgerichte object wordt gekozen om laat te frezen en mechanisch onkruid te beheersen met een ecoridger. Loofdoding zal chemisch plaatsvinden in de gangbare stroken. Voor de twee toekomstgerichte stroken wordt elektrische loofdoding met NuCrop toegepast. Ook zal dit eerder gebeuren om de schilkwaliteit te behouden.

Vervolg proef

De resultaten worden gemeten aan de hand van gewasontwikkeling, opbrengst, (schil)kwaliteit, Farm21 en de BijmestMonitor. In het volgende artikel delen we de eerste bevindingen van de PotaTomorrow-proef. Zo kunnen we meer inzicht krijgen in de beste aanpak voor de toekomst.

Meer weten over PotaTomorrow? Neem contact op met je CZAV-adviseur.