Oogstnieuws 2022

19-07-2022

Na een vroege start in de wintergerst en de enkele vroege rassen wintertarwe, is na het weekend de graanoogst volle bak losgegaan. Hoge temperaturen al vroeg op de dag zorgen ervoor dat de tarwe snel afrijpt. Maandag zijn we met vochtgehaltes gestart van circa 15% tot 16%, maar dat liep al snel terug naar 10,5% en 11,5%. De hectolitergewichten zijn goed en variëren tussen de 77 en 83. Ook voor dinsdag zijn er nog hoge temperaturen voorspeld, er zal weer vroeg gestart kunnen worden met het dorsen. Let wel op: door deze hoge temperaturen wordt de tarwe ‘noodrijp’. Indien er nog veel groene korrels aanwezig zijn, kan na de oogst het vocht in de gemiddelde partij weer oplopen. In dat geval is het beter om te wachten. Houd ook rekening met jezelf, je eigen collega’s en onze CZAV-medewerkers tijdens deze warme dagen: drink voldoende en houd vooral het hoofd koel. Een goede oogst verder!

20-07-2022

Gisteren was het topdrukte bij de innamelocaties. We hebben veel graan ontvangen op deze erg warme dag. De combines zijn dinsdag al vroeg opgestart, zodat er al vroeg op de dag veel aanvoer was op onze innamepunten. Ondanks de warmte, en met veel inspanningen van telers en medewerkers van CZAV is veel droge tarwe geoogst en in de opslagen gedraaid of afgevoerd naar andere locaties. Wat gaat de voorspelde regen ons brengen? Afhankelijk of én hoeveel neerslag er valt, verwachten we ook vandaag weer veel graan te ontvangen. Succes verder met de oogst!

 

22-07-2022

De wisselende hoeveelheden neerslag is zeer welkom voor de groei van de gewassen, maar zorgde er wel voor dat de oogst stagneerde de afgelopen 2 dagen. Weersvooruitzichten voor komende dagen zijn zonnig en droog. We verwachten dat in een aantal gebieden de oogst rond het weekend weer zal opstarten. Gezien de weersverwachting na het weekend met mogelijk wat regen, geeft aanleiding om aanstaande zondag ook op een aantal vestigingen in een tijdvak graan te ontvangen. Zo het er nu naar uitziet ontvangen we op de gebruikelijke vestigingen met incidentele zondagsopenstelling dan graan tussen 12:00 en 20:00. Houd goed contact met onze oogst coördinator of vestigingsmedewerker over de openingstijden en meld het graag actief en ruim van tevoren als je wilt leveren. Een goede oogst gewenst!

 

25-07-2022

Afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in de tweede helft van vorige week kon er weer worden opgestart met de oogst op vrijdag en in het weekend. De oogst en aanvoer is de afgelopen dagen dan ook gestaag doorgegaan. De weersvoorspellingen voor deze week geven goede vooruitzichten voor een verder verloop van de oogst. Hectolitergewichten blijven onveranderd hoog, en ook wordt er met mooie vochtgehalten geleverd. Succes verder met de oogst, en ook met de inzaai van groenbemesters!

27-07-2022

De oogst loopt gestaag door. Gisteren kon er niet overal worden geoogst door de neerslag, op enkele vestigingen liep het nog wel door. Door de hoge opbrengsten zijn we druk met afvoer van diverse innamepunten naar hoofdlocaties, of directe afvoer naar onze afnemers. Wisselvallig weer geeft ons ook de ruimte om dat te doen. Dit vraagt veel van de transportplanning; transport per vrachtwagen vraagt een strakke planning, en schepen voor afvoer over water zijn schaars en lastig bij te krijgen. Al met al zijn we met onze medewerkers druk in de weer om alles in goede banen te leiden, wat ook lukt!
Van de vermeerderingen van onze granen is het grootste gedeelte al binnen, we kunnen dan ook tijdig starten met het schonen van de zaaigranen. De eerste wintergerst is al geschoond. Mede door de goede opbrengsten, en de ruime uitzaai, voorzien we dat we tijdig over ruime voldoende zaaigraan kunnen beschikken. Succes verder weer met de oogst.

28-07-2022

Gisteren is, en naar verwachting ook vandaag wordt, er weer volop aangeleverd. De oogst gaat dan over de 80, richting 85%. Met nog twee volle dorsdagen in het vooruitzicht zal de oogst dan bijna helemaal binnen zijn. Nog niet alle zomertarwe zal voor het weekeind dorsrijp zijn. Voor de komende week wordt er dorsbaar weer voorspelt. Dit maakt dat CZAV komende zondag gesloten zal zijn. Als u toch wil leveren en geen of onvoldoende gebruik van karren heeft of geen mogelijkheden tot thuisopslag dan vragen we u tijdig hierover met ons in contact te treden. In de laatste oogstkrant (ook via onze site) treft u alle relevante telefoonnummers hiervoor aan. Via onze buitendienst kunt u uiteraard ook informeren en uw wensen kenbaar maken. 

02-08-2022

De oogst is bijna afgerond. Ook de komende dagen wordt mooi weer voorspelt, de percelen wintertarwe die wat later waren gezaaid dit najaar zijn nu ook voldoende afgerijpt, en de ook zomertarwe en zomergerst zijn of gaan er af. We zijn druk bezig met om alles een plek te geven in de opslagen. Gemiddelde opbrengsten blijven hoog, ook op de latere percelen. Om die reden liggen er op een aantal locaties van CZAV nog buitenopslagen vol; die gaan we zo spoedig mogelijk afvoeren met schepen en leveren naar afnemers.
Wil je de komende dagen graan leveren, van harte welkom. Houd wel goed contact met de oogst coördinator of vestiging medewerker, dan zorgen we dat we dat er iemand aanwezig is om uw graan te ontvangen. succes met de laatste loodjes!