Nieuw systeem vervoersbewijs dierlijke mest

Vanaf 2023 wordt een nieuw systeem gebruikt om het vervoersbewijs van dierlijke mest aan te melden. Het vervoer wordt gemeld met een realtime en digitaal Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM).De gegevens voor het bewijs moeten vóór het vervoer al doorgegeven worden.

Proces standaard vervoer

Voor standaard vervoer geldt dat er een vooraanmelding en startmelding gedaan wordt via e-CertNL of via BMS door de vervoerder. Tijdens het vervoer worden de laad- en losmeldingen automatisch gedaan met de GR/GPS-apparatuur. Na de verplichte weegmelding wordt direct het werkelijke gewicht doorgegeven door de vervoerder. Na het lossen is er nog één melding: de bevestigingsmelding. Zowel de leverancier als de afnemer doen deze melding. Hiermee bevestigen beide partijen dat het vervoer klaar is en dat de gegevens in het rVDM kloppen.

Digitale bevestigingsmelding

De digitale bevestigingsmelding moet binnen zeven dagen via e-CertNL of via BMS gedaan worden. Voor e-CertNL heb je een account nodig. Maak een e-CertNL-account aan door voor het eerst in te loggen op www.e-cert.nl. Dit doe je met eHerkenning niveau2+. Als je nog geen eHerkenning hebt, kun je dit aanvragen op www.eherkenning.nl.

Maatwerk vervoer

Er zijn ook soorten vervoer met speciale regels. Bijvoorbeeld het boer-boer-vervoer of afvoer van dierlijke mest naar particulieren. Dit valt onder maatwerk vervoer. Lees de voorwaarden van maatwerk vervoer hier.