Luizen in tarwe: wat is de aanpak?

Het zijn ideale omstandigheden om tarwe te zaaien. De droge periode van de afgelopen tijd zorgt ervoor dat er na het rooien weinig bodemverdichting optreedt. Een goede start voor de tarwe is dit jaar dus zeker mogelijk. Ook een goede structuur van de bodem is erg belangrijk om een goede beworteling van de tarwe mogelijk te maken. Zeker in de steeds droger wordende zomers is een goede beworteling van de tarwe essentieel, dat konden we afgelopen jaar zien.

Bodemstructuur onder de loep

Structuurverbetering door het bevriezen van geploegde kleigrond lijkt ook steeds minder aannemelijk de komende jaren. Het scheuren van de kleigrond door droogte is wel ontzettend belangrijk voor de klei. Tarwe kan de grond in de diepte uitdrogen, waardoor de grond makkelijker scheurt en dat helpt vervolgens de ondergrondverdichting op te lossen. Als tarwe te laat wordt gezaaid onder slechte omstandigheden, is er meer risico op bodemverdichting en slechte beworteling.

Zachte winters

De zomers worden warmer, maar de winters worden steeds zachter en natter. Het is nu nog droog, maar de periode dat er niet meer gezaaid kan worden vanwege de nattigheid komt zeker nog. Het zachte najaar en zachte winters hebben een bijkomend nadeel dat plaaginsecten niet doodvriezen en zich blijven vermenigvuldigen.

Schade dwergvergelingsvirus

Een boosdoener in de tarwe is de luis. Tarwe die nu al bovenstaat, wordt massaal gekoloniseerd door luizen. De luizen op zich zijn nog niet zo het probleem, wel het dwergvergelingsvirus dat ze mogelijk met zich meebrengen. Vanwege de zachte winter van afgelopen jaar waren de luizen in de winter nog actief en was de schade door het dwergvergelingsvirus aanzienlijk. Later zaaien wanneer de temperatuur is gedaald en de luizen minder actief zijn, kan uitkomst bieden. Het blijft tot op heden echter warm en de neerslag gaat een keer vallen, waardoor de zaaiomstandigheden niet meer optimaal zijn.

Natuurlijke vijanden

Ongeacht het zaaimoment is het belangrijk de tarwepercelen te monitoren op aanwezigheid van luizen. We zullen eraan moeten wennen dat de winters zachter worden. Na het verdwijnen van de coating op het bietenzaad waren luizen in bieten ook een uitdaging. Inmiddels heeft monitoring een hogere prioriteit gekregen en houden we luizen goed in bedwang met inzet van selectieve middelen. In het begin werden veel pyrethroïden ingezet, waardoor alle natuurlijke vijanden ook verdwenen. Een vergelijkbare strategie als met de bieten zullen we dus ook in de tarwe moeten toepassen. De natuurlijke vijanden zijn momenteel ook volop actief aan de grote aantallen geparasiteerde luizen te zien; onderschat niet hoeveel ze voor jou kunnen betekenen.

Aanpak luizen

Monitor de percelen wekelijks en grijp in met een selectief middel wanneer de schadedrempel is overschreden. De uitdaging is wel dat in het najaar en de winter het tarweperceel minder goed berijdbaar is. Houd hier rekening mee voor het moment van een eventuele laatste toepassing. Onze adviseurs helpen je graag met het maken van een aanpak om luizen te beheersen in de wintergranen.