Knaagdierbeheersing in 2023

Het boerenerf is een dankbare voedselbron voor ratten en muizen. Oogst- en voedselresten op het erf en in bedrijfsgebouwen trekken deze ongewilde bezoekers aan. Ze veroorzaken niet alleen vraatschade, maar ze kunnen ook ziektes met zich meebrengen.

Wijziging KBA licentie

Vanaf 1 januari 2023 ben je verplicht jezelf te certificeren en personeel aanvullend te laten scholen, wanneer men als bedrijf nog rodenticiden wil gebruiken (voor de bestrijding van muizen en ratten). Deze regel is door de overheid bepaald en is door het CTGB geregeld. Het CTGB heeft bepaald dat bij de volgende herregistratie van middelen de huidige aanpak wordt uitgebreid naar een integraal IPM-systeem voor de bestrijding van ratten én muizen, zowel binnen als buiten.

Per 1 januari 2023 vervalt dus ook jouw huidige KBA licentie, ook al staat er dat het pasje nog langer dan deze datum geldig is.

Welke mogelijkheden heb je in de toekomst?

  • Dit jaar nog een verlengingsbijeenkomst KBA volgen indien deze dit jaar verloopt. De licentie wordt dan verlengd tot 1-1-2023 en vervalt daarna. Dit houdt wel in dat je in 2023 geen rodenticiden meer mag toepassen en/of kopen.
  • Dit jaar examen doen voor jouw licentie IPM-KBA. Deze licentie geeft je het recht om in 2022 volgens de huidige regels rodenticiden toe te passen en vanaf 1 januari 2023 zal jouw bedrijf ook gecertificeerd moeten zijn en opgenomen in het register IPM-KBA bij Bureau Erkenningen. Vanaf 2023 mag je dan ook rodenticiden toepassen op het eigen bedrijf en/of kopen.
  • Je neemt een professioneel bedrijf in arm die de rodenticiden mag toepassen op jouw bedrijf.

Door het erf zo schoon mogelijk en opgeruimd te houden, wordt voorkomen dat ratten en muizen zichzelf makkelijk kunnen voeden en verstoppen. Geeft ongedierte toch overlast? Dan kan CZAV passende middelen leveren om overlast tegen te gaan. Denk hierbij aan verschillende lokdozen met bijhorend lokaas evenals klemmen.

Meer weten? Lees hier meer.