Interview | Op bezoek bij Roks Schapenhouderij

In Bergen op Zoom ligt de Roks Schapenhouderij van Christ en Karin Roks. Altijd al heeft Christ schapen gehouden, zo vertelt hij. Christ: “Vroeger waren dat enkele schapen, nu zijn dat ruim 80 Swifter ooien, dit jaar gedekt met Texelaar ram.”

Succesvol seizoen

Op het moment dat we bij Christ op bezoek zijn, eind maart, is de grootste lammerpiek al geweest. Er staan nog zo’n 20 eenjarige ooien die begin april zullen lammeren. “Tot nu toe is dit seizoen heel succesvol verlopen,” vertelt Christ tevreden. Het grootste deel van de ooien hebben drie of vier sterke lammeren bij zich lopen. Dit jaar had hij voor het eerst een zevenling, die het ook allemaal goed doen.

De beste opstart

Die goede resultaten zitten volgens Christ in het nauwkeurig werken. “Niet besparen op tijd en gezondheid, dat loont later.” Hygiënisch werken vindt hij ontzettend belangrijk. Zodra de lammeren geboren zijn, worden de navels gedipt en zorgt Christ dat ze de eerste biest zo snel mogelijk binnenkrijgen. Nadat de ooi en de lammeren apart zijn gezet worden de navels opnieuw gedipt en krijgt de ooi direct een emmer lauw water en voldoende voer voor de beste opstart.

Praktische inrichting

In 2014 bouwde hij een stal die praktisch werd ingericht, zodat Christ dag en nacht in zijn eentje uit de voeten kan. In de hoek hangt en boiler voor warm water en daar staan ook alle benodigdheden voor het grijpen. Daarnaast is de stal voorzien van goede ledverlichting en kunnen er in verschillende hoeken deuren open voor goede ventilatie.

Maximale groei

De ooien krijgen een rantsoen van maïs, pulp, soja, hooi en de schapenbrok. De drogere maïs zorgt er volgens Christ voor dat de mest zo mooi blijft, ondanks dat er veel brok voor maximale groei wordt gevoerd. “De lammeren krijgen de lammerenkorrel bijgevoerd met erdoorheen een beetje soja, dat plakt lekker aan de bekjes en zorgt ervoor dat de lammeren makkelijk voer gaan opnemen,” volgens Christ.

Kennis en tools

CZAV biedt een breed assortiment brokken aan in bulk, maar ook in zakgoed, bestaande uit goed verteerbare grondstoffen voor schapen. Daarnaast bevatten de brokken essentiële vitaminen en mineralen. In combinatie met eigen ruwvoer zorgt het voor een betere pens- en darmgezondheid, een hogere weerstand en uiteindelijk meer groei. Naast voer kun je ook bij ons terecht voor de benodigde kennis en tools om het management te optimaliseren en de schapen maximaal te laten presteren. Vragen? Neem contact op met een van onze specialisten.

Interview | Op bezoek bij Roks Schapenhouderij