Hoe pak jij erfemissie aan?

Erfemissie is één van de emissieroutes die nog aandacht vraagt, maar wel ontzettend belangrijk is om tot een toekomstbestendig erf te komen. Vaak worden maatregelen genomen op het vlak van toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij hoort de reductie van gewasbeschermingsmiddelen, inzet van alternatieven of aanpassing van de drifttechnieken. Deze route van vermindering van de milieu-impact ligt voor de meeste telers voor de hand. Met welke handvatten ga jij dit winterseizoen aan de slag om emissies op het erf te voorkomen?

Geschikte wasplaats

Het uitwendig reinigen van machines, zoals zaai-, poot-, of spuitmachines, is twee keer per jaar toegestaan op het eigen terrein. Voor het vaker reinigen op eigen erf is een specifieke wasplaats nodig, zodat erfafspoeling wordt tegengehouden. Een geschikte wasplaats is bij voorkeur overdekt, maar dat hoeft niet. Het is wel zaak dat elke waterstroom van de wasplaats een eigen bestemming heeft: voor was- of spoelwater van machines waarmee gewasbeschermingsmiddelen zijn toegepast, voor andere machines en voor regenwater.

Op de juiste manier vullen

Een andere manier om erfemissie te voorkomen is het op de correcte manier vullen van de veldspuit, pootmachine, zaaimachine of rugspuit. Wanneer tijdens het vullen middel op de verharde ondergrond terechtkomt, kan dit in de sloot vloeien door een regenbui. Zorg daarom altijd dat je de stappen op het etiket volgt en absorptiemateriaal in de buurt hebt. Ook heeft het de voorkeur om de machine op een wasplaats te vullen, zodat de afstand tot de sloot beperkt is.

Reinigen kisten

Daarnaast is het belangrijk dat waswater van kisten niet afspoelt naar het oppervlaktewater. Door het water van de kisten op te vangen en te zuiveren met een zuiveringssysteem, kan een grote hoeveelheid afvalwater hergebruikt worden. Een gesloten kistenwasser is een goede oplossing.

Erfemissiescan

Denk jij dat er nog verbetering mogelijk is op jouw eigen erf? Vul dan de Erfemissiescan in. Het is handige en snelle manier om de hoogte van het emissierisico te bepalen. Naast het in beeld brengen van het risico, wordt ook informatie en mogelijke oplossingen geboden. Zo kun je bepalen welke acties haalbaar zijn en binnen jouw bedrijfsvoering passen.