Hoe is het met onze aardappelen?

De aardappelteelt is in 2021 heel anders gelopen dan afgelopen drie seizoenen. Daar waar nauwelijks inspanningen nodig waren om te beregenen, waren die juist wel nodig voor de ziektebeheersing van Phytophthora en Alternaria. Op dit moment bevinden we ons in de oogstperiode, waarbij we tot op heden redelijk goede omstandigheden hebben gehad. Op sommige percelen op kleigrond was het te droog, waardoor er toch een keer beregenen nodig was. Op zandgrond verloopt de oogst momenteel voorspoedig. De aankomende regenperiode geeft echter onzekerheid en het is maar de vraag of we door kunnen blijven rooien. Hopelijk vallen de hoeveelheden regen mee!

Wat doet de markt?

De opbrengsten liggen ongeveer op het gemiddelde. Van zeer hoge opbrengsten is zeker geen sprake. Dit kan zijn invloed hebben op de markt, die voor komende winter vooral vragend lijkt te zijn.
Omdat er toch wel een aantal percelen zijn geweest waar Phytophthora het hele seizoen gesluimerd heeft, is het met deze aardappelen oppassen geblazen in de bewaring. Dit kan hier en daar namelijk nog wel eens tot uiting komen in de knollen.

Denk na over de toekomst

Afgelopen seizoen zijn we voor het eerst grootschalig aan de gang moeten gaan met de nieuwe generatie bewaarmiddelen. De ervaringen zijn over het algemeen goed te noemen. Denk als teler nu al na over welke strategie je wilt gaan hanteren met betrekking tot het bewaren van de aardappelen, in combinatie met de benodigde bewaarmiddelen. Overleg met jouw adviseur wat de mogelijkheden zijn en probeer op deze manier verrassingen in het bewaarseizoen te voorkomen! 

Meer weten over aardappelbewaring? Bekijk deze pagina.