Hoe gaat het eraan toe op een veldbijeenkomst?

Hoe gaat het eraan toe op een veldbijeenkomst?

CZAV organiseert in het voorjaar een aantal veldbijeenkomsten voor diverse sectoren. Maar wat kun je precies verwachten op zo'n veldbijeenkomst? Als voorbeeld nemen we de veldbijeenkomst Akkerbouw in Zuidzande van 30 mei.
 

09:00 Opkomst en stand van gewassen

De bijeenkomst begint met een gezellig praatje, waar de telers onderling even bijkletsen over hun activiteiten en hoe het erop het land bij staat. Het is een samenkomst van alle leeftijden: jong en oud. Daarna verzamelt iedereen zich in de schuur waar de presentatie van start gaat. Als eerste wordt het voorjaar tot nu toe geëvalueerd door Karel Steijaert, waar de meeste telers erg nieuwsgierig naar zijn. Dit keer wordt stilgestaan bij de zaaiuien. Door droogte en korstvorming hebben zaaiuien moeite met opkomen. Een paar foto's en een filmpje laten mooi zien hoe een Cambridgerol de korst op het land breken. Bij chicorei zien we deze korst ook, daarom hebben inventieve telers een eigen machine in elkaar gezet om de korst te breken. Zo worden nieuwe ideeën opgedaan om zelf aan de slag te gaan.
 

09:30 #BoerenRendement door hulpstoffen

Naast actualiteiten komt ook het belang van hulpstoffen aan bod. Waarom zou je deze stoffen überhaupt gebruiken? En welk middel en welke dosering hebben de voorkeur? Deze vragen worden uitvoerig beantwoord tijdens de presentatie van Bart van den Dries. De diverse hulpstoffen met hun bijhorende kenmerken worden genoemd. Hulpstoffen zijn een belangrijk onderdeel, omdat ze voor een betere dekking van het gewas zorgen en driften reduceren. Dat levert de teler uiteindelijk een hoger rendement op. Squall is hier een goed voorbeeld van. Het is een hechter en uitvloeier ineen, die zowel drift reduceert als de regenvastheid met 50% verhoogt.

Vertegenwoordigers vragen ook altijd naar de ervaring van telers met een bepaald product. In dit geval komen er een paar kanttekeningen bij het oplossen van Lentagran. Ook het op de juiste manier vullen van een tank met hulpstoffen levert wat opmerkingen op. De goede volgorde vinden blijkt toch best lastig te zijn, daarom er is altijd de mogelijk advies te vragen bij uw vertegenwoordiger.
 

10:00 Live advies op het veld

Een rondje over het veld mag niet ontbreken tijdens een veldbijeenkomst. Alles wat net verteld is, kunnen de vertegenwoordigers in de praktijk laten zien. Het is een mooie manier om direct advies te vragen over de zomertarwe, wintertarwe, zaaiuien en pootaardappelen. Ook tijdens deze bijeenkomst in Zuidzande branden telers los met vragen. Wat moeten we doen tegen phytopthora? Met welk middel kunnen we bladluizen in aardappelen het best aanpakken? Zoiets als te veel vragen stellen, kennen we bij CZAV niet. Door vragen te stellen op het veld, krijg je als teler direct en persoonlijk advies. Maar ook andere collega-telers kunnen iets leren van jouw vraag.
 

11:00 Precisielandbouw: van teler naar ict'er

De nieuwste technieken in de precisielandbouw worden toegelicht door Tom van Driessen. Zo kun je bijvoorbeeld plaatsspecifiek spuiten, poten of kunstmest strooien. Met dronebeelden wordt de akker gescand en daarna wordt het perceel ingelezen en vertaald naar een taakkaart. Je kunt precies zien waar de grond met een hoog potentieel zit en waar bijvoorbeeld plekken met structuurschade liggen. Extra strooien op een stuk met een hoge potentie zorgt voor een hogere opbrengst. Al snel komt de vraag wat er dan met een slechte plek gedaan moet worden. Zoals Tom van Driessen als aangaf: 'meten is weten'. Eerst moeten we weten wat er aan de hand is op het perceel, dan pas kunnen we actie nemen. Ondanks de nieuwe technieken en innovaties, is interpretatie van de data en het gebruik van het boerenverstand belangrijk.
 

12:00 Hoe doe jij dat?

Na afloop gaan de telers onder het genot van een kopje koffie met elkaar in gesprek.  Kortom, een veldbijeenkomst brengt je op de hoogte van actualiteiten. Bovendien, weet je alles over het gebruik van hulpstoffen en de nieuwste technieken in precisielandbouw. CZAV creëert de gelegenheid om met elkaar in overleg te gaan of het nu met een adviseur is of met je collega-teler. Nog een reden waarom je een bijeenkomst niet mag missen, is dat je je spuitlicentie kunt verlengen.
 

Ook een veldbijeenkomst bijwonen?

Houd www.CZAV.nl/agenda in de gaten voor een bijeenkomst bij jou in de buurt.