Hoe beheersen we chocoladevlekkenziekte in veldbonen?

De Nationale Eiwitstrategie heeft als doel om meer lokaal eiwit te verbouwen. De teelt van eiwitgewassen en vlinderbloemigen worden vanuit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) gestimuleerd om snel meer lokaal eiwit te hebben. Een veelgekozen optie zijn winter- en zomerveldbonen. Voor veevoer wordt dit al succesvol geteeld en verschillende bedrijven gebruiken het basisproduct al in vleesvervangers voor humane consumptie.

Beheersing

De stand van veldbonen is wisselend en ook de ziektedruk van winterveldbonen verschilt van perceel tot perceel. Het ene perceel staat er prachtig bij, terwijl het andere perceel matig groeit vanwege de flinke aantasting van chocoladevlekken. Wat weten over deze ziekte? En hoe kunnen we dit beter beheersen in de toekomst?

Ontwikkeling

De chocoladeziekte wordt veroorzaakt door twee Botrytis schimmels; Botrytis cinera en Botrytis fabae. Cinera veroorzaakt kleinere vlekken en fabae is agressiever en veroorzaakt onder langdurige, natte omstandigheden grotere vlekken. Het weer was de afgelopen weken ideaal voor de ontwikkeling van Botrytis. Een bladnatperiode van drie uur is al voldoende voor de schimmel om het blad binnen te dringen. De bladeren gaan door Botrytis dood, waardoor de plant veel bladoppervlakte en dus energie verliest.

Ziektedruk

Al in de herfst en het vroege voorjaar kunnen winterveldbonen worden aangetast. Perioden met nachtvorst of regen verergeren de ziektedruk. Het lijkt ook dat jongere, later gezaaide winterveldbonen net iets beter tegen de vorst kunnen en minder snel ziek zijn geworden. Hoe dichter de gewasstand, hoe vochtiger het microklimaat, hoe hoger de ziektedruk.

Werkwijze

Sporen van Botrytis kunnen zich via de lucht over grote oppervlakten verspreiden. De sporen zijn afkomstig van opslagplanten, oogstresten of andere aangetaste winterveldbonen percelen. Zorg ervoor dat opslagplanten en oogstresten worden verwijderd, en teel geen zomerveldbonen naast winterveldbonen. Een minder dichte beplanting leidt tot een gunstiger microklimaat. Op de Boerderij van de Toekomst werd in stroken van 3 meter minder ziektedruk gezien dan die van 22 meter. De wind kon namelijk veel beter door de strook van 3 meter, waardoor het gewas sneller opdroogde. Meer weten over deze werkwijze? Klik hier.

Ander gewas

Er zijn meerdere Botrytis soorten die schade aanrichten in andere gewassen. In tulpen kan Botrytis (vuur) veel schade opleveren, dus hier wordt namens CropSolutions jaarlijks onderzoek naar gedaan. Combinaties van chemie met bladmeststoffen laten ook mooie resultaten zien. Bij een lage druk zijn goede resultaten geboekt met de inzet van bijvoorbeeld silicium.