Het nieuwe advies voor maïsrassen

In de folder CropSeeds Maïszaad voor 2024 vind je een overzicht van de door CSAR aanbevolen rassenlijst en een advies voor het kiezen van de meest geschikte rassen, ontsmetting, zaaihoeveelheid en bemesting. Naast de in de folder aanbevolen rassen, levert CZAV voordelige maïsrasmengsels van Syngenta waarmee al jaren ervaring is opgedaan. Uiteraard is het ook mogelijk om enkelvoudige rassen zelf te combineren en te mengen, mits de FAO en afrijping overeenkomen. CZAV levert nagenoeg alle rassen van elke kweker en is daarmee onafhankelijk in de advisering voor de beste keuze voor jouw bedrijf.

Zaaizaadbehandeling

Meerdere kwekers combineren een ontsmetting tegen vogels en/of ritnaalden met coatings op basis van biostimulanten, sporenelementen en bodembacteriën. De jonge plant heeft hiermee een snelle beginontwikkeling, een groter wortelstelsel en uiteindelijk een meeropbrengst in droge stof en kwaliteit. Komend seizoen zal CropSolutions en CZAV met deze verschillende coatings opnieuw een aantal praktijkproeven uitvoeren op de proef- en praktijkvelden.

LG MaisService

Limagrain biedt LG MaisService (verzekering vogelschade) aan op alle LG-rassen met Starcover-Force zaadcoating en voorziet in gratis maïszaad voor overzaai bij serieuze plantuitval door vogelvraat. Let op: de verzekering geldt alleen wanneer je de bestelling voor 1 april 2024 online registreert via: www.lgseeds.nl/maisservice.

Lumiposa

Pioneer introduceert een nieuwe ontsmetting tegen ritnaalden op hun maïsrassen genaamd Lumiposa. Lumiposa is een nieuwe insecticide die wordt gebruikt als zaadbehandeling in de maïsteelt tegen ritnaalden. In tegenstelling tot de Force-ontsmetting heeft Lumiposa een systemische werking tot het 4-bladstadium. Bij 27, door Corteva uitgevoerde, proeven werd 50% minder schade vastgesteld tegenover de onbehandelde en 16,3 % minder schade dan de behandeling met Tefluthrin 20CS, de werkzame stof van Force.

Karate® 0.4GR

Bij een verwachte hoge druk van ritnaalden is er de mogelijkheid naast de zaaizaadontsmettingen, Karate® 0.4GR toe te passen. Karate® 0.4GR is een granulaat. De actieve stof, lambda-cyhalothrin, is egaal verdeeld in de granulaatkorrels, een volledige dosering van 15 kg/ha, tevens de maximaal toegestane dosering, biedt wanneer de het granulaat van boven tot onder egaal is verdeeld extra bescherming. Karate® 0.4GR mag niet in grondwaterbeschermingsgebieden worden ingezet. Uiteraard blijven naast de middelen ook cultuurmaatregelen zoals zaaidiepte en een fijn egaal zaaibed van belang voor een optimale start van de maïs.

Bestellen

Plaats jouw bestelling via het klantenportaal, bestellen@czav.nl of neem telefonisch contact op met afdeling Verkoopbinnendienst 0113-629001. Natuurlijk kun je ook terecht bij jouw adviseur voor een deskundig advies.