Het cursusverhaal van Pieter

In 2021 startte de opleiding ‘Ondernemen in de akkerbouw in 2030’ voor het eerst. Ook afgelopen jaar investeerde CZAV in jonge ondernemers door met HAS Hogeschool en partners Rabobank en Van Oers deze opleiding opnieuw aan te bieden. Hoe gaan jonge ondernemers om met de uitdagingen op het bedrijf? En hoe zetten zij stappen zetten in de bedrijfsvoering? De opleiding bood de mogelijkheid om de bedrijfsvoering naar een hoger plan te tillen en van elkaar te leren. 

Pieter Boer (23) uit Kortgene is sinds drie jaar werkzaam op het akkerbouwbedrijf van zijn vader. Hij volgde de opleiding Plantenteelt aan het Prinsentuin College in Breda. Ook spijkerde over de jaren heen zijn kennis bij door diverse cursussen en bijeenkomsten bij te wonen. Dit keer spreken we met Pieter over de opleiding ‘Ondernemen in de akkerbouw in 2030’.

Waarom besloot je om deel te nemen?

“Een aantal dagen voor de cursus begon, besloot ik me in te schrijven. Het onderdeel ‘Ondernemen’ sprak me erg aan en ik was benieuwd wat ze me daarover konden bijbrengen. Ik vond het een interessante cursus. We hebben acht verschillende onderwerpen uitgebreid behandeld, waarin bepaalde experten aan het woord kwamen. Zo kon iedereen daarna zijn eigen mening vormen op basis van de onderwerpen en meenemen wat voor ieders bedrijfsvoering van toepassing is.”

Welke module vond je het meest interessant?

“De gastles over niet-kerende grondbewerking (NKG) en regeneratieve landbouw heeft me aan het denken gezet. Je kunt natuurlijk zelf bepalen in hoeverre je dat in je eigen bedrijfsvoering wilt implementeren. Ik merkte dat heel wat verschillende denkrichtingen onder de deelnemers leefden, dus nu heb ik ontzettend veel informatie om te verwerken.”

Wat is je nog meer bijgebleven van de cursus?

“We hebben ook gekeken naar de mogelijkheden om de productieketen kleiner te maken, waardoor we meer waarde uit ons product kunnen halen. Door met andere deelnemers te praten en ervaringen te delen, kom je een stap dichter bij je eigen plannen voor de toekomst.”

Meer weten over deze cursus? 

Lees verder

Het cursusverhaal van Pieter