HAK stimuleert keuze voor lokaal geteelde peulvruchten

HAK heeft onlangs haar nieuwe campagne gelanceerd die consumenten bewuster moet maken van de duurzame voordelen van lokaal geteelde peulvruchten. In de nieuwe campagne met actrice Elise Schaap speelt de kidneyboon uit Zeeland de hoofdrol. HAK haalt al haar grote kidneybonen, die normaal in Noord-Amerika groeien, voortaan uit Nederland, met name uit Zeeland en Zuid-Holland bij de boeren van CZAV. Daardoor hoeven de bonen geen lange reis meer af te leggen. Dat scheelt CO2-uitstoot en past naadloos binnen de Nationale Eiwitstrategie (NES).

Lokale teelt scheelt duizenden kilometers

HAK teelt minimaal 85% van al haar groenten en peulvruchten binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen en dat geldt nu dus ook voor de kidneybonen. De kidneybonen worden voor een groot deel geteeld in Zuid West Nederland, bij de boeren van CZAV. Lokale teelt van deze ‘exotische’ peulvrucht bespaart transportkilometers en daarmee CO2-uitstoot. Een kidneyboon uit Noord-Amerika legt gemiddeld 8.000 kilometer meer af, waarvan het grootste gedeelte per containerschip, dan een in Nederland geteelde boon en dit zorgt bij een gelijke teeltmethode voor een hogere CO2 voetafdruk. CZAV levert het overgrote deel van de kidneybonen aan HAK.

De meerwaarde van duurzaamheid

Lokaal telen heeft ook een meerwaarde voor de natuur in Nederland omdat eiwitrijke gewassen vlinderbloemig zijn en stikstof opnemen, daarmee leveren zij een bijdrage aan een gezondere bodem en een grotere biodiversiteit. Daarnaast heeft dichtbij telen als voordeel dat HAK makkelijker kan samenwerken met o.a. CZAV aan het verduurzamen van de teelt. Zo zijn de lokaal geteelde kidneybonen van HAK gecertificeerd met het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk ‘On the way to PlanetProof’.

Meer ‘exotische’ gewassen uit Nederland

Het succes van de Nederlandse kidneyboon is een mooi voorbeeld van hoe de Nationale Eiwitstrategie kan werken. HAK teelt momenteel het grootste volume kidneybonen in Nederland. De komende periode onderzoekt de groenten- en peulvruchtenfabrikant welke exotische gewassen er nog meer in Nederland geteeld kunnen worden. CZAV en HAK experimenteren daarbij met zwarte bonen, kleine witte bonen, Pinto- en Borlotti-bonen. Deze varianten worden ook voor een groot deel door de boeren van CZAV geteeld.

HAK stimuleert keuze voor lokaal geteelde peulvruchten