Gebruik jij de juiste spuittechniek en doppen?

Bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen bij de teelt van gewassen in de openlucht moet een spuittechniek worden toegepast die de drift met ten minste 75% reduceert ten opzichte van een vastgestelde referentietechniek. Voor het vaststellen van de driftreductie van spuittechnieken en spuitdoppen zijn meetprotocollen opgesteld. Hierin is een testmethode opgenomen waarmee de driftreductie kan worden vastgesteld.

Bij een positieve beoordeling komt de spuittechniek of spuitdop op een klassenlijst. Op deze lijst staat een actueel overzicht van driftreducerende spuittechnieken of spuitdoppen met daarbij de indeling in de DRT-klasse/DRD-klasse. Deze indeling is geldig bij de instellingen/randvoorwaarden waaronder de spuittechniek of spuitdop is onderzocht. Met behulp van de lijsten kan je eenvoudig terugvinden met welke instellingen/randvoorwaarden welke driftreductie wordt bereikt.

Dit is een van de belangrijke maatregelen om emissie van gewasbescherming naar het oppervlaktewater te verminderen. Hieronder vind je een overzicht van de meest gangbare doppen voor een conventionele spuit met bijbehorende driftreductieklasse.

Lijst driftreductie