Ga jij voor een optimale bodem?

In het najaar viel er veel neerslag en daarna is er op sommige plaatsen zeer weinig regen gevallen. Op veel plekken is het neerslagtekort 300 mm. Dit verschijnsel zal steeds vaker voorkomen. We zullen hier op moeten inspelen en doen wat we kunnen. Omdat niet overal beregend kan worden, is het ontzettend belangrijk om gebruik te maken van de buffercapaciteit van de bodem.

Optimale bodem

Met optimaal beheer van de bodem kan zoveel mogelijk vocht worden vastgehouden door de grond. Tevens is het belangrijk dat het water in de winter goed weg kan doorlopen. Verdichting is één van de grote problemen in de akkerbouw. Water kan niet goed weglopen en daardoor wordt de teeltlaag veel kleiner. Met als gevolg dat het gewas gevoeliger is voor droogte.

Categorieën bodemprocessen

De bodemprocessen kunnen grofweg in drie categorieën worden ingedeeld:

  • Fysische processen
  • Chemische processen
  • Biologische processen

Fysische processen

Een goede structuur van de bodem is ontzettend belangrijk. De huidige droogte leidt tot flinke scheuren op de kleipercelen, waardoor verstorende lagen kunnen worden doorbroken. Om de bodemstructuur te behouden is een goede vocht- en zuurstofhuishouding van belang. Gebruik daarom de droge zomer om verstorende lagen op te heffen door bijvoorbeeld te woelen. Anderzijds kan de buffercapaciteit van de bodem worden vergroot door aan niet-kerende grondbewerking te doen en/of peilgestuurde drainage aan te leggen. Zorg ervoor dat de bodem het liefst heel het jaar door bedekt is. Dit voorkomt verslemping van de bodem. Groenbemesters de winter over laten staan bieden een mooie optie.

Chemische processen

Er gebeuren veel chemische processen in de bodem. Voor een optimale opname van nutriënten en vertering van organisch materiaal is de pH-waarde ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat de pH in orde is en indien deze te laag is kan dit worden bijgestuurd met gips. Ook op kleigronden met een hoge pH is calcium ontzettend belangrijk voor een goede structuur. Controleer daarom of de calciumbeschikbaarheid voldoende is.

Biologische processen

Het bodemleven is sterk bepalend voor structuur en allerlei bodemprocessen mineralisatie, humusopbouw, etc. Het zorgt voor een goede structuur en vertering van organisch materiaal, waardoor geleidelijk nutriënten vrijkomen voor onze gewassen. Voor de vertering van de grofste materialen zijn wormen en schimmels van belang. Vooral de pendelaar zorgt met zijn verticale gangen voor een goede afwatering van het perceel. Wormen en schimmels worden gestimuleerd door zo min mogelijk (diepe) grondbewerkingen uit te voeren. De verdere vertering gebeurt voornamelijk door kleiner bodemleven en bacteriën.

Goed bodembeheer

Door het bodemleven te voeden, ontstaat een vitalere plant die minder gevoelig is voor ziekten en plagen. Je kunt dit doen door zoveel mogelijk gewassen op te nemen in het bouwplan, groenbemesters(mengsels), compost, champost en verschillende vormen vaste mest aan te voeren. Dit zijn allemaal bronnen van organische stof waarmee het bodemleven wordt gevoed en de structuur en het vochtvasthoudend vermogen van de bodem wordt vergroot. Om het bodemleven een boost te geven hebben we verschillende bodemverbeterende producten. Een product dat nu goed ingezet kan worden is NeOsol.

Meer weten over de werking van NeOsol? Klik hier.