EU presenteert eind 2018 eiwitplan

In het landbouwoverleg heeft de Europese Commissie de lidstaten geïnformeerd over een Europees eiwitplan. Naar verwachting wordt deze eind 2018 gepubliceerd. Er wordt momenteel geïnventariseerd welke projecten, initiatieven en nationale maatregelen er al zijn voor het vergroten van de eiwitvoorraad. Het gemeenschappelijke landbouwbeleid voorziet in een aantal maatregelen die de productie van diverse eiwithoudende gewassen binnen de EU moeten versnellen, maar er is alsnog een groot tekort aan proteïne. 

Zelfvoorziening laag

Binnen de EU is de zelfvoorziening in sojabonen en sojaschroot laag. In het seizoen 2017/2018 werd 2,8 miljoen ton sojabonen in de EU geoogst, terwijl er 45 miljoen ton nodig was om in de behoefte te voorzien. Dat komt neer op 5% zelfvoorzieningsgraad op de sojaschroot, terwijl een derde van de eiwitbehoefte in mengvoer is gebaseerd op deze grondstof.

Modelproject soja

Het modelproject voor het verhogen van de Europese sojaproductie is het Donau-Soja initiatief in Oostenrijk. Zij zijn qua formaat de vijfde sojaproducent van de 28 lidstaten. In de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein wordt naar verwachting ruim 200 hectare soja voor kuilvoer geteeld. In het district Segeberg zijn in 2016 proeven gedaan met onder meer Canadese en Tsjechische soja variëteiten. De soja is wegens de weersomstandigheden op 10 mei gezaaid.

Ongecompliceerd gewas

Als soja in de vroege groeiperiode onkruidvrij wordt gehouden, is het een relatief ongecompliceerd gewas wanneer het in de grond van 8-10 graden worden gehouden. Rassentesten die onder biologische teelt omstandigheden zijn uitgevoerd, zijn soepel verlopen. De proeven zijn op 16 oktober geoogst met een conventionele maaidorser. De soja met de beste opbrengst was een Canadese variëteit. Deze lag op 3 ton gedroogde bonen per hectare. 

 

bron: Akkerwijzer