Efficiënt planten bemesten met stikstofbinders

Stikstofbinders zijn bacteriën, zoals Rhizobium, Methylobacterium en Azotobacter, die in staat zijn om stikstof uit de lucht om te zetten in een stikstofvorm die beschikbaar is voor planten om op te nemen. Na toepassing zullen de bacteriën zich vestigen in de plant en elke dag een klein beetje stikstof leveren. Aangezien het omzetten van stikstof (van N2 naar NH4+) in de plant gebeurt, is de kans op vervluchtiging en uitspoeling minimaal en daardoor een zeer efficiënte en duurzame bemesting van stikstof. Wanneer is dat handig?

  • Als je het gewas optimaal van (extra) stikstof wilt voorzien
  • Wanneer je minder gebruiksruimte hebt of minder wilt bemesten met kunstmest
  • In droge condities (de bacterie blijft werken en stikstof leveren gedurende de teelt)

Opneembare vorm

De werking van stikstofbinders is gebaseerd op bacteriën die stikstof uit de lucht (N2) kunnen omzetten naar ammoniumstikstof (NH4+); een opneembare vorm van stikstof voor de plant. De werking van stikstofbinders is vergelijkbaar met vlinderbloemigen die Rhizobium-bacteriën in de wortelknolletjes bevatten. Stikstofbinders bevatten echter andere stikstofbindende bacteriën die ook stikstof kunnen leveren aan niet-vlinderbloemigen en bovendien geen suikers terugvragen van de plant.

Voordelen op een rij

Deze bacteriën kunnen in het begin van het groeiseizoen worden toegepast, meegroeien met de ontwikkeling van de plant en het gewas meerdere weken geleidelijk van stikstof voorzien. Daarnaast hebben stikstofbinders nog andere voordelen:

  • De stikstof vanuit de bacteriën is direct beschikbaar
  • Dit type bemesting is minder gevoelig voor emissie naar lucht, bodem of water
  • Inzetbaar in verschillende gewassen
  • SKAL-gecertificeerd: geschikt voor biologische teelten

BlueN

Een voorbeeld van een stikstofbinder is BlueN. Na een bladtoepassing kan de bacterie (Methylobacterium symbioticum) door de plant worden opgenomen via de huidmondjes. De bacterie kan zich in de plant vestigen, meegroeien met de ontwikkeling van de plant en uiteindelijk de plant voorzien van stikstof gedurende de teelt. Nadat de bacterie zich heeft gevestigd in de plant, zal een geleidelijke stikstofgift vrijkomen gedurende de teelt.

Wanneer toepassen?

BlueN wordt toegepast wanneer het blad actief is en er groeizame omstandigheden zijn voor de plant. Voorkom toepassingen bij droge omstandigheden en omstandigheden die de plant stress kan geven (bijvoorbeeld bij vorst en onkruidbeheersing). Let op: dit is een levend product. Neem contact op met jouw adviseur voor de beste toepassing.