Doe jij mee aan de emissiereductiesprint?
Vorige maand zijn drie initiatiefnemers BO Akkerbouw, Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) en LTO Nederland de online campagne #Emissiereductiesprint gestart. Ze verspreiden via de hashtag goede praktijkvoorbeelden om emissie tegen te gaan. Dit krijgt nu een extra impuls. Door kennis, tips en inspiratie via een online mediacampagne actief naar de doelgroepen te brengen, zetten de initiatiefnemers in op minder emissie via erf, perceel en drift. Dit gebeurt door het delen van korte, praktische tips via social media en vakmedia.
Meer kennis, aanpassing in werkwijze
André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw: "Akkerbouwers telen duurzaam en hebben belang bij een schone sloot en een gezond milieu. Voor het beschikbaar houden van een effectief middelenpakket en voor het halen van de waterkwaliteitsdoelen." Met een aantal kleine werkaanpassingen kun je al een positief effect hebben op erfemissie. Benieuwd welke?
Geknipt in het middelenpakket
Lennart Testers, adviseur bij CZAV, geeft aan dat een structurele normoverschrijding flinke gevolgen heeft voor de hele sector: “Als de normen te vaak overschreden worden, zal er blijvend worden geknipt in het beschikbare pakket gewasbeschermingsmiddelen. Zo blijven er steeds minder toegestane middelen over, en de middelen die overblijven zijn veelal kostbaarder en minder effectief.”
Eén druppel
Lennart vult aan: “Het erf is dé uitgelezen plek waar veel risicovolle en emissieverhogende werkzaamheden zijn. Eén druppel morsen kan al voor een overschrijding zorgen. De twee grote aandachtspunten op het erf zijn schoonmaak en de opslag van materiaal. Laat je je veldspuit bijvoorbeeld buiten staan en het gaat regenen, dan spoelen er actieve stoffen het riool of de sloot in. Hetzelfde geldt voor de plek waar de machines worden schoongespoten. Een veilige, zorgvuldig geselecteerde en speciaal aangelegde locatie is de beste plek om dit te doen. Bij voorkeur een overdekte spoelplaats met een fytofilter om restvloeistoffen te zuiveren.”
Risico’s beperken
Lennart: ”Wij stimuleren telers om de Erfemissiescan te doen. Daarmee doorloop je een set vragen waardoor je kunt zien waar de risico’s op jouw bedrijf liggen en wat je kunt doen om dat te beperken.” Ga ook eens om tafel met de adviseur en spreek met andere telers, vraag naar hun aanpak.
Zo voorkom je erfemissie:
- Reinig het materiaal dat in contact is gekomen met behandeld materiaal op een veilige locatie met een speciale overdekte spoelplaats en fytofilter om restvloeistoffen te zuiveren.
- Berg het materiaal dat in aanraking is gekomen met behandeld materiaal op en voorkom dat er bij regen actieve stoffen wegspoelen.
- Doe de Erfemissiescan! Of benut de Emissieprotocollen, te vinden op Farmmaps.
- Wil je weten wat wel en niet mag, wat je erfsituatie is en waar praktische verbeteringen mogelijk zijn, kijk dan op Schoonboerenerf.
- Kijk voor meer tips op erfemissie op het Youtube-kanaal van LTO en op de website van #emissiereductiesprint.