De bruine bonen oogst 2017

De bruine bonen oogst 2017 is feitelijk gestart op 29-8 en loopt gestaag door met een dagelijkse aanvoer van tussen de 10 en 70 ton, afhankelijk van de oogstomstandigheden. Een schatting is dat ca. een kwart van de oogst binnen is, veel percelen zijn nog niet dorsrijp. De wisselvalligheid van het weer en de voorspellingen maken de keuze van het juiste oogstmoment er niet eenvoudiger op.

 

Ondanks een vochtgehalte van rond de 20% vallen de bonen met breuk op. Dit mogelijk als gevolg van het verloop van het groeiseizoen. Dit leidt tot een wat hoger percentage piksel. De kwaliteit van de hele bonen is prima. Ook de soja rijpt goed af waarvan we de oogst ook binnenkort mogen verwachten.

 

Afgelopen weekend (23 en 24 september '17) heeft de bruine bonen oogst onder invloed van het goede weer een vervolg gekregen. Maandag 25 september jl. werd veel aangevoerd, bijna een kwart van het totaal wat tot nu toe binnen is. De kwaliteit van de bonen is goed. Het vochtgehalte van rond de 20% valt mee gelet op de recente wisselvallige weersomstandigheden.

 

Het  aandeel breuk is eerder lager dan bij eerdere partijen werd waargenomen. De bonen gaan nu eerst voor de droger en worden later bewerkt voor aflevering. De eerste afroepen van de deze wintervoeding worden als gebruikelijk pas november verwacht. Wat betreft de interne planning sluit dat mooi aan op de zaaitarwe schoning die dan grotendeels achter de rug is.