CZAV en Casibeans nemen volgende stap in eiwitstrategie met overname Termont & Thomaes

Met ingang van 2 mei 2024 gaan de drie partijen samen de ketens van lokaal geteelde gewassen verder integreren en uitbouwen: van veld tot voedingsindustrie. Vorig jaar verwierf CZAV een meerderheidsbelang in Casibeans. Daarmee startte na jarenlange samenwerking een strategisch partnerschap om de kansen in de plantaardige eiwitten te ontwikkelen. CZAV en Casibeans werkten hiervoor al nauw samen met Termont & Thomaes (T&T). Vanuit deze vruchtbare samenwerking wordt nu een vervolgstap gezet.

Koppositie in schoning van lokale peulvruchten

Termont & Thomaes is een onderneming gespecialiseerd in peulvruchten, granen en zaden. Het bedrijf is gevestigd in Biervliet en heeft ruim 100 jaar ervaring in het schonen en bewerken van deze producten. Ben Thomaes en het team van T&T hebben de laatste zeven jaar enorme stappen gezet in de verdere professionalisering van hun operaties. Vandaag de dag heeft T&T een koppositie als verwerker van Hollandse peulvruchten, en in het schonen van buitenlandse peulvruchten. Met hun jarenlange ervaring en kennis van het schonen, conditioneren en verpakken zorgen ze voor een kwalitatief hoogwaardig product.

Cluster in de keten

Al jaren heeft CZAV ervaring met de teelt van peulvruchten en voorziet ze telers van kennis en advies. Met de nieuw verworven activiteiten op het gebied van conditionering, schoning en bewerking van T&T wordt het product klaargemaakt voor de industrie. Casibeans heeft het uitgebreide netwerk en fullservice oplossingen om deze lokale peulvruchten te vermarkten. “We zijn ervan overtuigd dat we op deze manier de Europese voedingsindustrie van de beste lokaal geteelde peulvruchten kunnen voorzien,” aldus Jurriaan Visser, Manager Granen, Zaden en Peulvruchten bij CZAV.

Verdere specialisatie

Heidi Vercraeye, adjunct-directeur bij Termont & Thomaes: “Naast de creatie van de keten voor de lokale peulvruchten, in samenwerking met CZAV en Casibeans, blijft het speerpunt van T&T om aanvragen tot conditionering en schoning van agri-producten te beantwoorden. De overname staat toe om hier verder in te specialiseren en aan de toekomstige vragen van voedingsbedrijven en handelaren te voldoen.”

Meer mogelijkheden voor CZAV-telers

Met deze vervolgstap anticipeert CZAV op verwachte toekomstige ontwikkelingen. Vanuit de voedingsindustrie neemt de vraag naar lokaal geteelde producten, waaronder peulvruchten, steeds verder toe. De coöperatie heeft als doel haar leden zoveel mogelijk te faciliteren met de ontwikkeling en kansen voor plantaardige eiwitten. Via de participaties in Casibeans en T&T biedt CZAV haar leden extra mogelijkheden. Niet alleen in de vorm van uitgebreide (teelt)kennis, maar ook de toegang tot de Europese en zelfs wereldwijde markt.

CZAV en Casibeans nemen volgende stap in eiwitstrategie met overname Termont & Thomaes