Compost als onderdeel van droogteaanpak

Organische stof is de basis voor een goed bodemleven. Daardoor behoudt de grond zijn goede structuur en krijgen ziekten en plagen minder kans. Organische stof kan via verschillende bronnen worden aangevoerd. Het is soms lastig om het organische stofgehalte op peil te houden. Dit jaar was de tarweoogst er vroeg, met een lang groeiseizoen voor groenbemesters als resultaat. Het neerslagtekort loopt verder op, en als dat zo blijft zal de organische stofproductie van groenbemesters tegenvallen.

Andere vormen

Er zijn gelukkig ook andere vormen om organische stof aan te voeren. Vanuit de nieuwe mestwetgeving 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn dat 1 januari 2023 ingaat, wordt aanvoer van organische stof gestimuleerd. Vanaf 2023 telt maar 25% van het fosfaat uit compost mee voor de fosfaatgebruiksnorm. Waarschijnlijk gaat er wel een maximum gelden voor het vrijgestelde deel, maar de hoogte hiervan is nog niet bekend. Voor champost en strorijke vaste mest telt vanaf 2023 het fosfaat maar voor 75% mee. Sinds de nieuwe bepaling van fosfaat van PW naar P-AL en P-PAE, kan er op veel kleigronden minder fosfaat worden aangevoerd. Met deze nieuwe regelgeving wordt het dus makkelijker om het organische stofgehalte op peil te houden.

Waterhuishouding in balans

Vooral op percelen waar het organische stofgehalte vrij laag is, zal een toevoeging van compost kunnen zorgen dat er meer vocht wordt vastgehouden. Het zal niet genoeg zijn om de droogte (zoals van afgelopen seizoen) te compenseren, maar het zal helpen. Wanneer compost als een soort toplaag toegepast wordt, zal het verdroging van de grond tegengaan en ook zorgen dat neerslag met minder kracht inslaat op de bodem, wat een positief effect zal hebben op verslemping.

Ziektewerendheid vergroten

Uit onderzoek gebaseerd op potproeven werd aangetoond dat compost een positief effect heeft op de ziektewerendheid. Zo hadden tomatenplanten in potgrond met compost minder last van pythium. Dit komt waarschijnlijk door al het bodemleven dat in compost zit en gestimuleerd wordt. In open teelten is nog een geen positief effect aangetoond, omdat het bodemleven in open teelten veel complexer in elkaar zit. Compost heeft een hoge C/N-verhouding, wat ideaal is voor schimmels. Schimmels zorgen voor een goede structuur en vergroten daarnaast de ziektewerendheid van de bodem.

Onkruiddruk verminderen

In het PPS onderzoek ‘Akkerbouw op zand’ is compost ook als onkruidbeheersingsmethode toegepast. Er is een laag van 2-4 cm toegepast na het zaaien bij uien en wortelen. Het bleek een positief effect op de onkruiddruk te hebben, maar ook een negatief effect op opkomstpercentage. Dit zou kunnen komen door het hoge zoutgehalte van compost. In de praktijk wordt er ook door verschillende telers ervaring opgedaan. Zo wordt compost tijdens of na het zaaien toegediend om de onkruiden te remmen. Het blijft nog zoeken naar de juiste manier van toepassen.

Bouwplan

De bouwplannen worden de komende periode gemaakt en er komt ook steeds meer duidelijkheid over het nieuwe GLB en 7e actieprogramma. Duidelijk is dat organische reststromen als compost gestimuleerd worden. Denk bij het maken van uw bouwplan en bijbehorend bemestingsplan dus na welke rol compost kan spelen.

Meer weten? Klik hier.