Ben jij goed voorbereid op de eerste snede?

Het is van belang om goed voorbereid te zijn op de eerste snede. Nu temperaturen weer langzaam oplopen gaan de meesten denken aan de voorjaarssnede, want een goede snede is cruciaal voor optimaal ruwvoer. Wat kunnen we in gedachte houden bij de voorbereiding op de eerste snede?

Graslandbemesting

Het bemesten kan beginnen zodra de draagkracht van de grond het toelaat en er niet weinig neerslag wordt verwacht. Over het algemeen is een minimale bodemtemperatuur van 8°C een goede leidraad voor de eerste stikstofbemesting. Voor drijfmest geldt vaak hoe eerder, hoe beter (mits de draagkracht het toelaat). Nieuwe weides en weidepercelen mogen eerder.

Actuele bodemtemperatuur

De actuele bodemtemperaturen van verschillende regio’s zijn te vinden op de website van het KNMI. Op dieptes van 5, 10, 20, 50 en 100 cm in de bodem worden metingen uitgevoerd. Overdag loopt de temperatuur op en in de nacht koelt de bodem af. Bij een bodemtemperatuur van 8°C op 5 cm diepte groeit gras. Houd daarom de actuele bodemtemperatuur goed in de gaten.

Vizura

Een goede toevoeging aan de drijfmest is de stikstofstabilisator Vizura. Het middel Vizura zal de benutting van stikstof uit drijfmest verbeteren door het voorkomen van vervluchtiging en een geleidelijke mineralisatie. Door hogere temperaturen later in het seizoen is het juist voor latere snedes goed toepasbaar.

Meer weten? Neem contact op met een van onze veehouderijspecialisten.