Bemestingsoptimalisatie door vragen te stellen

2024 is net als 2023 is geëindigd: nat. Terugkijkend op 2023: er viel in één jaar nog nooit zoveel regen! Daarnaast was het ook het warmste jaar tot dusver in Nederland gemeten. Wereldwijd gaat 2023 ook de boeken in als het warmste jaar en kunnen er recordwaarden worden genoteerd voor de zeewatertemperatuur en zeespiegelstijging. Een nattere herfst en winter zal de standaard worden. Echter is de neerslag van vorig jaar een extreme uitschieter.

Bestand tegen extremen

Rijdend langs de akkers waar de aardappelen soms nog in de grond zitten. Er gerooid is en het land vol plassen staat, en waar het landschap nog zwart is, terwijl het al groen had moeten staan van de wintertarwe, is het wel een uitzonderlijke tijd. We kunnen helaas niet in een glazen bol kijken en het weer blijft slecht te voorspellen. We kunnen ons teeltsysteem echter wel iets robuuster inrichten, zodat we beter bestand zijn tegen extremen.

Schaalvergroting

De schaalvergroting die soms noodzakelijk is, het moeilijk verkrijgen van personeel en de minder werkbare dagen vanwege het weer, maken het niet makkelijk. Een betere planning en indeling van het bouwplan worden nog belangrijker. Het is een afweging tussen de maximale opbrengst en oogstrisico’s. Voor bedrijven die genoeg personeel en slagkracht hebben zal er geoogst kunnen worden op de momenten dat het moet en kan een hoge opbrengst worden nagestreefd. Wanneer dit niet van toepassing is, zullen misschien andere keuzes moeten worden gemaakt.

Ras en bouwplan

Jouw bouwplan is misschien al af, maar wellicht valt er nog wat te schuiven. Is het aardappelareaal te groot voor jouw slagkracht en zijn er op dit moment andere interessante gewassen om in het bouwplan in te passen? Of past het om iets meer of andere aardappelrassen te telen, zodat er een grote oogstspreiding wordt verkregen. Is de keuze voor zomertarwe de komende jaren na bieten voor de late levering ook een betere keuze dan wintertarwe? De omstandigheden waren dit jaar ook niet gunstig om overal op tijd te ploegen. Voorjaarsploegen of niet-kerende grondbewerking (NKG) kan dan een uitkomst bieden, zeker ook met de stikstofnorm voor groenbemesters die dan alleen wordt verkregen. Het geeft in ieder geval iets minder druk in het najaar.

Bemestingsoptimalisatie

Waar tot op heden (misschien) nog te vaak een standaard bemestingsadvies gegeven wordt, is dat met verandering van schaalgrootte en veranderende weersomstandigheden eigenlijk niet meer optimaal. Een hoge stikstofgift geeft de kans op een hoge opbrengst bij bijvoorbeeld aardappelen, maar wanneer ze hierdoor te laat afrijpen en de oogstomstandigheden minder optimaal worden en veel te oogsten in een korte tijd niet mogelijk is, is dit niet de beste keuze.  

In dit soort gevallen is het verstandiger om het gehele aardappelperceel of een gedeelte van het perceel iets minder stikstof te geven, waardoor het onderwatergewicht eerder op orde is en er vroeger kan worden gerooid. Jouw bedrijfsvoering is een cruciaal aspect om mee te nemen in gedachte te houden bij de bemesting van de gewassen.