Zaaizaadaanbod cichorei breidt uit met twee rassen

Sensus heeft het aanbod van zaaizaad vergroot met twee nieuwe sulfonyl-urea (SU)-rassen. In 2023 wordt het ras Soupir van kweker Chicoline aangeboden. Soupir is een combiras dat hoge inulineopbrengsten en inulinekwaliteit combineert. Daardoor komt het ras in aanmerking voor late leveringen. De afbraak vindt pas op een later moment plaats, wanneer de campagne op zijn einde loopt.

Betere score

Het andere SU-ras, Dunite, wordt aangeboden door kweker Florimond Desprez. Dunite is de aankomende opvolger van Rhodonite. Rassenonderzoek laat een betere score op vroegheid van de grondbedekking zien voor Dunite in vergelijking met Rhodonite. Ook schietresistentie en wortel- en inulineopbrengst leveren betere resultaten op voor het nieuwe ras.

Geprimed zaaizaad

De zaden, waaronder Dunite, worden voorgekiemd geleverd door Florimond Desprez. Geprimed zaad geeft een uniformere kieming, vooral bij lagere temperaturen. Een bijkomend voordeel is dat geprimed zaad een kortere periode vocht nodig heeft. Dat biedt meer zekerheid op een betere veldopkomst en daarmee ook een hogere inulineopbrengst.

Geef je rassenkeuze door

Als je zeker wilt zijn van je rassenkeuze is het verstandig om je contractaanvraag voor 1 november op CichoreiNet in te dienen. Dit geldt ook voor het zaaizaad met insecticiden. Meer weten over de voordelen van cichorei telen? Ga dan naar de website www.ikteelcichorei.nl