Toekomstige rol van winterveldbonen

Winterveldbonen als krachtvoervervanger

De winterveldbonen zijn goed de winter doorgekomen. Als gevolg van de vorst was er weinig plantwegval. Hoewel er mogelijk schade is opgetreden door plasvorming na de regenbuien, ontwikkelen de planten zich goed. Met een opbrengsten van 5 tot 8 ton per hectare en een eiwitgehalte van 25 tot 32% is de eiwitopbrengst erg hoog. Hierdoor zijn winterveldbonen zeer geschikt als krachtvoervervanger voor rundvee. De rundveehouders kunnen voor een deel in de eiwitbehoefte voorzien op het eigen bedrijf. Voor de bijmenging in kippen- en varkensrantsoenen worden ook bonen geoogst.
 

VLOG-melk

De vraag naar niet-genetisch gemodificeerde zuivelproducten neemt steeds verder toe. Daarom schakelen Nederlandse melkveehouders over op voeders met een VLOG-keurmerk. Voor de productie van VLOG-melk mag het voer alleen bestaan uit GMO vrije grondstoffen. Normaal gesproken zijn ruwvoeders vrij van GMO. Krachtvoeders of bijproducten zijn wel risicoproducten. Ook hier speelt het gebruik van winterveldbonen een belangrijke rol.
 

Gunstige samenwerking

Winterveldbonen stimuleren een gunstige samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders. De veldbonen worden in het najaar gezaaid en kunnen in juli al worden geoogst, waardoor er veel keuzemogelijkheden zijn voor groenbemesters.
 

Vorst geen negatief effect

Op de proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat zijn proeven aangelegd met zowel winter- als zomerveldbonen. De winterveldbonen proef bestaat uit 18 verschillende objecten, waarbij onder andere gekeken wordt naar de effecten van startbemesting. Dat vorst geen negatief effect hoeft te hebben op de begingroei van de plant is een bijkomende uitkomst van de proef. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van veelvoorkomende ziekten zoals bruine roest, chocoladevlekken en andere bladvlekkenziekten. Tot slot bekijkt CZAV ook de mogelijkheden van insectenbeheersing.