Wintergerst: voor een vroege oogst

Wintergerst past in diverse bouwplannen door de vroege oogst, arbeidsspreiding en hoge opbrengstpotentie. Wintergerst is een interessant gewas voor telers met veel graan in het bouwplan, omdat dit oogstspreiding geeft. Daarnaast kan het als tweede of derde gewas gebruikt worden voor de vergroening (gewasdiversificatie).

Ideale zaaitijdstip

Gangbare rassen kunnen vanaf eind september tot eind oktober gezaaid worden met een zaaidichtheid van 150-160 kg per hectare. Het ideale zaaitijdstip voor hybride rassen ligt tussen half september en voor 1 oktober en hebben een optimale zaaidichtheid van 3,6 eenheden per hectare.

Bouwplankeuze

Omdat het zaaitijdstip dichterbij komt, is het van belang na te denken over de keuze van wintergerst in het bouwplan. CZAV heeft onder andere Coccinel en Rafaela als wintergerstrassen. Uit onderzoeksresultaten blijkt dat Coccinel naast een goede stevigheid ook tolerant is tegen gerstevergelingsvirus. Rafaela is het vertrouwde ras en de stabiele standaard met regelmatige opbrengst, grote korrel en goede aarvulling.

Meer weten?

Klik hier om ons vernieuwde Rassenadvies Wintergerst te bekijken.
Onze buitendienst helpt je graag bij het maken van saldoberekeningen voor gerst in jouw bouwplan. Bestellen kan via de bestelmodule op Mijn CZAV en in de CZAV app of stuur een e-mail naar bestellen@czav.nl.