Wintergerst oogst is gestart

Deze week is de wintergerst oogst gestart in Nederland. De eerste percelen zijn geoogst in het noordoosten van Nederland en geleverd bij Agriant. Woensdag zijn ook de eerste percelen in het werkgebied van CZAV geoogst. Met de weersverwachting van de komende dagen lijkt het erop dat het graan verder kan aanrijpen.

We zien dat de gewassen er heel wisselend bij staan. Dit geldt zeker ook voor de zomergranen. De wintergranen staan er beter en zelfs goed voor, hoewel de droogte zich in enkele percelen duidelijk aftekent. Over de kwaliteit kunnen we nog niet veel zeggen. We adviseren wel om te dorsen als het graan zo egaal mogelijk rijp is. Als dit niet mogelijk is, als gevolg van tweewassigheid, bepaal dan het moment van oogsten ook op het onrijpe deel van het perceel of breng scheidingen aan waar mogelijk.  

Ook de graanopgaves komen vlot binnen. Heb je het nog niet ingevuld? Vergeet niet om dit voor 1 juli digitaal in te vullen via Mijn CZAV. Daarnaast willen we erop wijzen dat in het, mede in kader van de corona maatregelen, het noodzakelijk is om over de juiste aanvoerkaarten te beschikken. Deze krijg je toegestuurd na het invullen van de graanopgave.  

De wintertarwe ontwikkelt zich ook goed en op sommige plekken verliest deze al zijn groene kleur. Afhankelijk van de weersomstandigheden is de verwachting dat de eerste percelen eind juli rijp zullen zijn.