Vijf tips voor veiligheid tijdens de graanoogst

Tijdens de graanoogst zijn er verschillende maatregelen die we moeten hanteren. Daarom willen we voor een aantal zaken aandacht vragen die met veiligheid en in het verlengde daarvan direct met gezondheid te maken hebben.

Tip 1: draag een veiligheidshesje en -schoenen

Hoewel de graanoogst één van de hoogtepunten van het jaar is, en op veel bedrijven door het hele gezin van wordt meegenoten, verzoeken we kinderen bij voorkeur thuis te laten. Het is op onze bedrijven te gevaarlijk voor hen. Daarnaast is het voor alle bezoekers verplicht op onze terreinen een veiligheidshesje en veiligheidsschoenen te dragen.

Tip 2: voorkom morsing onderweg

Voorkom overbelading en daarmee een morsing onderweg. Dat is niet alleen zonde van het kostbare product, maar kan ook voor levensgevaarlijke situaties zorgen voor met name fietsers, motorrijders en andere weggebruikers. De politie handhaaft hier ook op. Let bovendien op een goede afdichting van de achterklep. Voorkom bekeuringen.

Tip 3: controleer het materieel

Controleer de technische staat van het materieel nog eens extra. Kijk kritisch naar hydrauliekslangen, trekogen, scharnierpunten van achterklep en de kipper zelf. Mochten er hulpmaterialen nodig zijn voor de zekerheid (jute zakken, lijmtangen, enz.), zorg dan dat deze absoluut niet bij ons in de put terechtkomen. Een vastgelopen systeem bij onze loodsen veroorzaakt vertraging, kosten en is een hoog risico voor onze medewerkers.

Tip 4: respecteer de regels op het terrein

Daarnaast verzoeken we je op onze terreinen voorzichtig en zo langzaam mogelijk te rijden (stapvoets). Als geen ander kennen wij de stress van de oogst, maar onderschat de remweg van met name een volle combinatie niet. Wanneer je na het storten van de put wegrijdt, overtuig jezelf dat de kipper in de laagste stand is teruggekomen. Wees in de buurt van of onder overkappingen alert op de beperkte hoogte.

Tip 5: wees alert

Heb je een kipper met één of meer meesturende assen? Let dan goed op bij het wegrijden van de monsterbrug. Ieder jaar weer wordt op deze manier wel ergens een monsterbrug omvergereden of beschadigd. Onze collega’s moeten zonder enig risico een monster kunnen steken.

Samen werken we aan een veilige oogst! 

Meer weten? De campagne Wie zaait... moet oogsten van ROVZ biedt meer tips en afleveringen over een veilige oogst.

Bekijk campagne