Teler in de grensstreek (blog, deel 2)

Heel wat fytolicenties vervallen binnenkort. Wie nog niet voldoende navormingen heeft gevolgd om de fytolicentie te verlengen, is er vast naar op zoek. We zetten even op een rijtje waar je info vindt over fytolicentie-navormingen. Ben je grenslandbouwer met Nederland en heb je ook een spuitpas? Lees dan ook verder want in deze blog krijg je tips om je spuitpas te verlengen.

 

Navormingen fytolicentie (Be)

Als landbouwer/loonwerker die ook in België gewasbescherming uit wil voeren heb je een fytolicentie nodig. Voor het verlengen van de fytolicentie zijn navormingen nodig. Heb je een P1, P2 of een P3 fytolicentie, dan zijn er respectievelijk 2, 4 of 6 navormingen vereist. Waar vind je terug wie er wat er organiseert;

  1. Het departement Landbouw & Visserij van de Vlaamse overheid heeft op zijn website een lijst met aangeboden vormingen.
  2. De Vlaamse vormingscentra, Agrocampus https://www.agrocampus.be/vormingen en PCLT https://www.pclt.be/ organiseren zelf  heel wat navormingen. Check hun website voor een overzicht
  3. In de landbouw vakpers staat bij de agenda een overzicht van alle opleidingen, inclusief die in aanmerking komen voor de fytolicentie.
  4. De Vlaamse praktijkcentra publiceren in hun nieuwsbrief en agenda ook heel wat vormingen.  
  5. Informeer ook eens bij je fytohandelaar of vakorganisatie. Zij organiseren voor hun klanten of leden ook regelmatig vormingen. Die worden niet altijd publiek gecommuniceerd maar enkel binnen de eigen ledenbestanden.

Bijscholingen bewijs van vakbekwaamheid (spuitlicentie) (Ned)

(Grens)landbouwers met percelen in Nederland hebben een Nederlands bewijs van vakbekwaamheid (spuitlicentie) nodig. Om deze te verlengen dien je verlengingsbijeenkomsten in Nederland te volgen. Wil je weten waar en wanneer er verlengingsbijeenkomsten plaatsvinden? Dit wordt centraal vermeld op de website van Bureau Erkenningen in Nederland. Zoek hier uw opleiding via volgende link https://erkenningen.nl/bijeenkomsten/bijeenkomsten-zoeken#/bijeenkomsten-zoeken/op-locatie. Ook in de agenda op website van toeleveringsbedrijven zoals bv. CZAV https://www.czav.nl/Actueel/Agenda kun je verlengingsbijeenkomsten vinden.

Wederzijdse erkenning voor spuit- en fytolicentie

Wist je dat de verlenging van de spuit- en fytolicentie ook via wederzijdse erkenning kan verlopen? Zo kun je op basis van je Belgische fytolicentie een Nederlandse spuitlicentie aanvragen en vice versa. Als je dus voldoende vormingen hebt gevolgd voor je Belgische licentie kan je  een nieuwe Nederlandse spuitlicentie aanvragen. Andersom geldt ook dat je met een Nederlandse licentie een nieuwe Belgische licentie aan kunt vragen. Dan hoef je in België of Nederland niet de nodige verlengingsbijeenkomsten te volgen.

Twee aandachtspuntjes hierbij:

 

Blogreeks

Deze blogreeks kadert binnen het Euregio-Scheldemond project ‘Gewasbescherming op de grens’. Uit een bevraging in kader van dit project kwam naar voor dat het terugvinden van informatie over de wetgeving met betrekking tot gewasbescherming vaak als een uitdaging wordt ervaren. Via deze blogreeks willen we een antwoord bieden op enkele vaak voorkomende vragen, die we kregen van grenslandbouwers.

  1. Blog1: Blijf op de hoogte van wijzigingen in de wetgeving met betrekking tot gewasbescherming https://www.czav.nl/Actueel/Nieuws/Artikel/teler-in-de-grensstreek-blog-deel-1 
  2. Blog 2: Info over navormingen om fyto- of spuitlicentie te verlengen
  3. Blog 3: Wetgeving driftreductie en bufferzones op een rijtje