Rassenadvies Uienzaad 2020 beschikbaar

Wat heeft het afgelopen uienseizoen gebracht en wat zal het brengen? Volgens het CBS is het areaal uien in 2019 gegroeid. Toch vraagt de uienteelt elk jaar weer om de nodige aandacht. Daarnaast vinden er ook diverse ontwikkelingen plaats. Zo onderzoekt CZAV de actuele ontwikkelingen rondom insectenbeheersing. We zijn van mening dat een goede oogst begint bij de juiste rassenkeuze. Het is belangrijk om alle kwaliteitseigenschappen op een rij te hebben en daarop de keuze te baseren.

Rassenadvies 2020

Met de resultaten van deze proefvelden en jarenlange praktijkkennis hebben we het rassenadvies opgesteld. In de vernieuwde ‘Rassenadvies Zaaiuien 2020' vind je de eigenschappen en opbrengsten van zaaiuien, een opbrengst/kwaliteitsindex en diverse actualiteiten. Met name zal door het wegvallen van een aantal gewasbeschermingsmiddelen de teelt goed doordacht moeten worden, beginnend bij een vlotte opkomst en ondersteuning van het gewas in de beginfase van de teelt.

Insectenbeheersing

Sinds afgelopen jaar is het ontsmetten met Mundial niet meer toegestaan, daarom zal de uienvlieg met andere methoden beheerst moeten worden. Denk hierbij aan alternatieven als Priming of Force-ontsmetting. Geprimed uienzaad is voorgekiemd zaad, dat op gang is gebracht en precies op het juiste moment is het ontkiemingsproces stopgezet. Force-ontsmetting hebben een beperkt aantal rassen. Voorkom teleurstellingen door uiterlijk begin december geprimed of ontsmet zaaizaad te bestellen.

Advies op eigen bedrijf

Onze CZAV-adviseurs zijn op de hoogte van alle mogelijkheden en de juiste insectenbeheersingsstrategieën die passen op jouw bedrijf. Plaats je bestelling via de bestelmodule op Mijn CZAV of in de CZAV app. Natuurlijk kun je ook terecht bij jouw adviseur om een bestelling te plaatsen.