Premie voor PlanetProof geteelde bonen

De bruine boon maakt zijn opmars in Zeeland. Dit jaar is de bruine bonenteelt bijna verdubbeld ten opzichte van afgelopen jaar. Mede door de coronacrisis en de droogte steeg de vraag naar peulvruchten.

Late zaai

In het begin van de coronacrisis werden er veel bonen verkocht, daardoor waren alle voorraden al snel op. Ook door de droogte viel de opbrengst afgelopen jaren tegen. Hierdoor kwam er ruimte vrij om bruine bonen te telen. Na het natte najaar en het extreem droge voorjaar gingen telers op zoek naar een gewas wat nog laat gezaaid kon worden.

PlanetProof

Vanaf 2021 zal HAK enkel nog PlanetProof gecertificeerde peulvruchten verwerken. HAK gaat deze inspanningen belonen met een premie voor PlanetProof geteelde peulvruchten.

Met PlanetProof eisen worden de bruine bonen aantoonbaar op een milieuvriendelijke manier geteeld, waarbij bijvoorbeeld de inzet van gewasbeschermingsmiddelen is gemaximeerd. Ook andere factoren als biodiversiteit en vruchtbare bodem worden meegewogen in deze duurzamere teeltaanpak.

Vlog

In onderstaande video vertelt Bart over het afgelopen teeltseizoen: hoe waren de teelt- en oogstomstandigheden, kwaliteit en opbrengst. Daarnaast blikt hij vooruit op komend seizoen.