Oogstnieuws! 2017

Update 26 augustus

Afgelopen week bood voldoende mooie en oogstbare dagen dat de graanoogst op een enkel perceel zomergerst of -tarwe gereed is. Na een vroege start met de wintergerst in juni, gevolgd door de eerste wintertarwe nog voor half juli, liep de oogst door de wisselvalligheid van het weer toch nog lang aan. Opbrengsten zijn gemiddeld tot goed en beter dan verleden jaar. De kwaliteiten zijn prima gebleken tot het eind aan toe. Wat oogst betreft maken we ons op voor de ontvangst van de bruine bonen.

 

Update 21 augustus

Verleden week zijn er spaarzamelijke oogstmomenten benut kunnen worden. We ontvingen over de hele week ca. 10.000 ton. Naar verwachting staat er nog een soortgelijk volume op het veld, verspreid over het hele werkgebied. Denk aan zomertarwe, zomergerst en de laat gezaaide wintertarwe. Voor de komende dagen zijn de voorspellingen mbt oogstbaarweer gunstig. Met wat zon en wind uit de goede hoek is gebleken dat het graan snel op de juiste vochtgehaltes zit.

We zijn u graag van dienst! Bel ons even als u opstart in de avonduren, niet voor alle vestigingen is duidelijk of er nog aanvoer is.

 

Update 14 augustus

De 1 á 2 dagen die nog nodig zijn om de graanoogst af te ronden worden sprokkelend door de telers bij elkaar gebracht. De buien, bewolking en de hoge luchtvochtigheid maken dat er maar weinig tot geen dorsbare momenten waren te laatste week. Wel werd er dit weekend nog wat geoogst en geleverd. De vochtgehaltes van die partijen zijn goed acceptabel mbt de kwaliteit, ze liggen wel 1 à 2% hoger dan het gemiddelde tot nu toe. De partijen worden gedroogd voor ze in de opslag gaan. De hl gewichten blijven nog goed boven de gestelde handelsnormen. Ook de valgetallen zijn prima. Vandaag zal er mogelijk weer verder geoogst kunnen worden.

 

Update 9 augustus

Door de weersomstandigheden is de oogst even stil komen te liggen. Verspreid over het hele werkgebied staan nog een aantal (delen van) percelen die nog geoogst gaan worden. Het betreft vooral de later gezaaide wintertarwe en zomertarwe percelen. Zodra de omstandigheden het oogsten weer toestaan verwachten we met nog 1 à 2 dagen tot een afronding te kunnen komen.

 

Update 8 augustus

De graanoogst nadert zo langzamerhand een afronding met de laatste percelen wintertarwe. Her en der staat nog zomergerst, zomertarwe en laat gezaaide wintertarwe. Gisteren en vanmorgen is graan aangeleverd van goede kwaliteit en heel acceptabel vocht van overwegend tussen de 15 en 16%. De afronding wordt momenteel belemmerd door de weersomstandigheden. 
Werkzaamheden als bemesten en groenbemesters zaaien vinden momenteel volop plaats. De voorbereidingen voor de komende oogst zijn daarmee weer opgestart.

 

Update 7 augustus 

Op diverse plaatsen in ons werkgebied is afgelopen weekend geoogst. Met vochtgehaltes van rond en onder de 16% en hl-gwichten boven de norm. 
Het wisselvallig weersverloop maakte dat de aanvankelijke planningen niet konden worden uitgevoerd. Daar waar geoogst werd en telers wilden leveren waren onze medewerkers ter plaatse en de vestigingen open. Ook voor intern transport werd gezorgd waar nodig. 

Een compliment aan de medewerkers voor hun begrip en flexibele inzet dit weekend.
Vandaag wordt nog een drukke oogstdag verwacht gelet op het goede weer.

 

Update 6 augustus

Zaterdag (5-8) is in een beperkt deel van het werkgebied, met name Zeeuws Vlaanderen en de Hoeksche Waard, geoogst en aangevoerd op de vestigingen, tot halverwege de avond. In totaal nog enkele duizende tonnen. De lange dauw stelt een vroege aanvang vandaag enigzins uit. Vestigingen starten de ontvangst vandaag alleen dan op wanneer we daartoe de vraag krijgen. Informeer dus even naar de status voor u komt aan rijden.

 

Update 5 augustus

Vrijdag (4-8) is in de tweede helft van de middag en verder in de avond de aanvoer in delen van het werkgebied nog aardig op gang gekomen. Met ontvangst van meer dan 12.000 ton waarvan 2,500 vanmorgen. De vochtgehaltes lagen, als verwacht,  met 16 tot 17% wat hoger dan eerder in de week. Vanmorgen zijn de diverse platen als gebruikelijk leeg gereden naar de centrale depots.


Gelet op de buien die halverwege de morgen over het gehele werkgebied zijn getrokken en voor, 1 tot zelfs meer dan 15 mm, neerslag hebben gezorgd, verwachten we vandaag geen aanvoer meer. Onze medewerkers gaan vanmiddag naar huis en de vestigingen zijn vanaf, of in de loop van, vanmiddag gesloten. Zodra het oogsten weer opstart starten we de ontvangst ook weer op.


Indien u gaat oogsten doet u ons en uzelf een plezier om ons dat even te melden.

 

Update 4 augustus:

De vroeg gestartte en aanvankelijk vlot verlopen graanoogst ondervindt nu enige vertraging vanwege de buitjes die eerder en vanmorgen over grote delen van het gebied trokken. Na de wind die gistermiddag in hevigheid opstak was er de verwachting vandaag al weer vroeg te kunnen oogsten. De voorspelling voor de rest van de dag en komend weekend zijn goed zodat we rekenen op een voorzichtige opstart in delen van het werkgebied vanmiddag en een drukkere aanvoer later in het weekend en begin volgende week. Door het kwakkelend karakter van het weer en de regionale verschillen is het zaak goed contact te houden met de vestigingsbeheerders of buitendienst zodat de ontvangsttijden optimaal op de oogstmogelijkheden kunnen worden aangepast.

 

Voor komend weekend zijn bij de huidige weersvoorspelling de openingstijden als volgt gepland:

  • zaterdag 5-8: vanaf 07.30 tot 23.00 uur 
  • zondag 6-8: vanaf 12.00 tot 20.00 uur 

(zondag zijn gesloten  Zuiddorpe, Aagtekerke, Grijpskerke, Zierikzee, Brouwershaven, Sommelsdijk, Achthuizen, st-Annaland en Almkerk)

 

Uiteraard wordt hier van afgeweken als (lokale) buien oogsten niet mogelijk maken. Informeer dus altijd even of uw vestiging open is. Telefoonnummers vindt u achter deze link.

Inmiddels is de voorschotprijs bekend gemaakt en zijn telers daarvan op de hoogte gebracht. Als u op een andere wijze dan middels het voorschot wil afrekenen dient u ons dat voor 8 augustus a.s. te laten weten. 

 

Update 3 augustus:

Statistieken bijgewerkt

 

Update 2 augustus:

Statistieken bijgewerkt.

 

Update 1 augustus:
Statistieken bijgewerkt.

 

Update 31 juli:
Statistieken bijgewerkt.

 

Update 28 juli:
De laatste dagen is op verschillende plekken weer verder geoogst. Het vochtgehalte lag gemiddeld rond de 16%. De overige kwaliteitsparameters zijn nog steeds goed. Gezien de weersvoorspellingen (vandaag, vrijdag) zullen wij dit weekend niet standaard open zijn op onze vestigingen. Mocht u toch granen willen leveren, neem dan contact op met de vestigingsbeheerder of bedrijfsleider.

 

Update 27 juli:
Statistieken bijgewerkt.
 

Update 26 juli:
Afgelopen vrijdag en zaterdag is er weer een groot deel van de graanoogst binnen gekomen. Kleine buien die hier en daar over ons werkgebied vielen hebben het verder oogsten in de loop van de zaterdagmiddag al doen stilleggen. In de loop van zaterdag op zondagnacht is overal meer of minder regen gevallen. Maandag is op sommige plaatsen bijzonder veel neerslag gevallen, met rond de 80 mm in Vlissingen als extremis. De huidige weersvoorspellingen zijn op korte termijn niet van dien aard, dat de oogst snel weer op gang zal komen. Hierover verschillen de verschillende weersites echter ook van mening, dus hopen we met u, dat we op korte termijn verder kunnen met de graanoogst
 

Update 25 juli:
Statistieken bijgewerkt.
 

Update 21 juli:
Na een paar dagen volop oogsten hebben buien de oogst tijdelijk stilgelegd. Inmiddels hebben we wel al een mooi deel van de oogst binnen. De kwaliteit is nog steeds uitstekend, met gemiddeld goede opbrengsten. De weersvoorspellingen zijn echter nog niet echt hoopgevend om een vlot herstel van de oogstwerkzaamheden te waarborgen. Met het weekend voor de deur en bijbehorende weervoorspellingen is het raadzaam indien u weer gaat oogsten om even contact op te nemen met de bedrijfsleider i.v.m. de openstelling van de vestiging. Wij hopen met u dat het allemaal meevalt met de neerslag en op een goed vervolg van de oogst.
 

Update 20 juli:
Statistieken bijgewerkt.
 

Update 19 Juli:
In de loop van de middag gestart met de oogst van de vroegste percelen wintertarwe. Een aantal telers startte met een vochtgehalte net boven de 15%. Na de middag kwam de zon er beter bij en zakte het vochtgehalte al snel onder de 15%! Het hectolitergewicht is over het algemeen zeer goed. Op een enkele uitzondering na liggen deze waardes momenteel tussen de 78 en 82 kg.

De eerste indrukken voor wat betreft de verdere kwaliteitsaspecten lijken goed. Eiwitten liggen gemiddeld op het meer jaarlijks gemiddelde, boven de 11.5%. De eerste gemeten DON-waardes zijn, zoals verwacht,  laag.

Omdat velen nog op de eerste percelen bezig zijn is het lastig om al een beeld van de opbrengsten te geven. De eerste indrukken zijn positief. Voor vandaag wordt onweer voorspeld. Dit zal bepalend zijn voor de voortgang.